UlaşımEnerjiManşetTürkiye

Türkiye’nin otomobili projesine devlet desteği

0

Prototipi İtalya’dan getirilen “Türkiye’nin otomobili” projesi için Proje Bazlı Devlet Yardımı sağlanmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı.  Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan karara göre Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) tarafından Bursa’da yapılacak elektrikli otomobil üretim tesisi yatırımı için ilgili mevzuat kapsamında destek sağlanacak.

Yıllık 175 bin üretim kapasitesi

Kararın ekindeki bilgilere göre Bursa’da kurulacak fabrikanın yıllık 175 bin adet üretim kapasitesine sahip olması ve fabrikada 5 ayrı model elektrikli otomobil üretilmesi hedefleniyor. Tanıtımı bugün yapılacak SUV tipi aracın 2022 yılında piyasada olması hedefleniyor.

2030 yılına kadar toplam 5 model ve her model için 3 farklı kasa tasarımının yapılması bekleniyor. Öngörülen toplam yatırım tutarı 22 milyar TL olacak fabrikada öngörülen istihdam 4.323, öngörülen nitelikli personel istihdamı ise 300 olacak.

Alım garantisi sağlanıyor

Yatırıma gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği, kullanılacak krediler için faiz ve/veya kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi destekleri uygulanacak.

Başlangıç tarihi 30 Kasım 2019 olan desteğin süresi 13 yıl olacak. Yatırım bu sürede tamamlanamadığı takdirde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek. Alım garantisi desteği ise Devlet Malzeme Ofisi tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet olarak uygulanacak.

Erdoğan bugün deneme sürüşü gerçekleştirecek

Otomobilin’ tanıtımı bugün Gebze’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla yapılacak ve Erdoğan yerli otomobili Osmangazi Köprüsü üzerinden geçerek test edecek. TOGG tanıtıma kadar her gün belirli saatlerde otomobil ile ilgili yeni bir özelliği sosyal medyada paylaşıyor.

Yüzde yüz elektrik ile çalışacak otomobilin önce farları, sonra aynaları, daha sonra da lale figürlü panjurları belli olmuştu. Saat 14.53’te yaptığı bir paylaşımda otomobilin iç dizaynının bir bölümü yer aldı. Bu bölümde aracın başlatma tuşunun ve menüsünün İngilizce olması dikkati çekti.

 

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.