Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Tunus’ta ilk Omicron vakası İstanbul’dan uçan yolcuda tespit edildi

0

Koronavirüsün yeni Omicron varyantı giderek daha fazla ülkede yayılıyor. Kuzey Afrika ülkesi Tunus’taki ilk Omicron vakası ise, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından henüz Omicronlu bir vaka bulunmadığı  açıklanan Türkiye‘den bu ülkeye seyahat eden bir kişide tespit edildiği açıklandı.

Tunus’un Covid-19 ile mücadele kurulunda görevli Dr. Hachemi Louzer pazar günü yaptığı açıklamada, ülkedeki ilk Omicron vakasının 3 Aralık Cuma günü başkentteki Tunus-Kartaca Uluslararası Havalimanı’na İstanbul‘dan gelen Kongo Cumhuriyeti vatandaşı bir erkekte tespit edildiğini söyledi.

Louzer, Kongolu yolcunun Omicron varyantıyla enfekte olmasının havalimanına geldikten sonra yapılan testin laboratuvarda incelenmesi ile tespit edildiğini ifade etti. Aralarında Kongolu yolcunun ağabeyinin de olduğu birçok yolcunun ise karantinaya alındığı bildirildi.

DSÖ: Ülke sayısı artıyor, hazırlıklı olun

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni Covid-19 varyantı Omicron’un görüldüğü ülke sayısının her gün arttığını açıkladı, tüm ülkeleri “hazırlıklı olmaları” yolunda uyardı.

DSÖ Batı Pasifik Bölgesi Başkanı Doktor Takeshi Kasai, yeni varyantın büyük ihtimalle bilinenden daha geniş bir coğrafyaya yayıldığını belirterek Kasai, “Yine de Delta varyantından çıkarılan dersler var” dedi.

DSÖ Bölgesel Acil Durum Direktörü Dr. Babatunde Olowokure ise seyahat yasaklarının yalnızca yeni varyantın ülkelere girişini geciktireceğini belirtti. Olowokure, “Dünya Sağlık Örgütü olarak Omicron’u yoğun şekilde araştırıyoruz ancak şimdiye kadar pandemiye çözüm getirecek farklı bir bilgiye ulaşılmadı” diye konuştu.

Örgüte göre maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak, el yıkamak, kalabalıktan uzak durmak, pozitif vakalarda temas eden kişilerin izlenmesi ve gerektiğinde karantinaya girilmesi hala en önemli önlemler.

Dünyada önlemler sıkılaştırılıyor

Omicron varyantının yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa ülkeleri ve ABD’de kurallar da sıkılaştırılıyor.

Birleşik Krallık hükümeti, yurt dışından ülkeye seyahat edeceklere Covid testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Sajid Javid, İngiltere’ye girişte test zorunluluğunun 7 Aralık’ta yerel saatle 04.00’ten itibaren uygulamaya konacağını belirtti.

Bu tarihten itibaren ülkeye seyahat eden 12 yaşından büyük yetişkinlerin, hızlı antijen testi veya PCR testi ile Covid olmadıklarını belgelemeleri gerekecek.

İtalya‘da Covid aşısı olmayanlara birçok mekana girişin yasaklanması anlamına gelen “süper yeşil pasaport” uygulaması başlıyor. Bugünden itibaren restoran, sinema, tiyatro, konserler, stadyumların da aralarında yer aldığı birçok mekan ve etkinliğe yalnızca süper yeşil pasaport adı verilen belgeye sahip olanlar girebilecek. Bu belgeler, aşı yaptıranlara ya da Covid-19 geçirip iyileşenlere verilecek, test yaptırmak yeterli olmayacak.

Kuralları ihlal edenlere 400-1000 euro arası para cezası verilebilecek.

Avrupa Birliği; geçen hafta Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve‘ye seyahat kısıtlaması getirmiş; İsviçre bazı Avrupa ülkelerinden gelecek yolcular için de tedbirlerini genişletmişti.

ABD’de ise Kalifornia, Kolorado, Minnesota, New York ve Hawaii’de toplam 10 Omicron varyantı vakasına rastlandı. Başkan Joe Biden Omicron vakalarının artması üzerine seyahat önlemlerini sıkılaştırma kararı aldı.

Biden Maryland’daki Ulusal Sağlık Enstitüsü‘nde yaptığı konuşmada, “Bu varyantla bilimin yardımıyla ve hızla baş edeceğiz. Kaos ve kafa karışıklığına yer yok” dedi.

Güncellenen Covid-19 önlemleri uyarınca gelecek haftadan itibaren başka ülkelerden ABD’ye dönecek olan Amerikan vatandaşlarının, iki doz aşılı olsalar da, yola çıkmadan bir gün önce PCR testi yaptırmaları gerekecek. Yakın geçmişte Covid hastası olanlar ise PCR testi sonucu yerine “iyileştiklerini kanıtlayan” belgeler gösterebilecek.

Uçaklar, trenler ve otobüslerde uygulanan maske zorunluluğu da Mart ayı ortasına kadar uzatılacak.

Japonya’da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantı sebebiyle 3 ülke ve ABD’nin 4 eyaletinden ülkeye giriş yapan yolcuların karantina koşullarını artırdı. Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu‘nun açıklamasına göre, Hindistan, Yunanistan, Romanya ile ABD’nin Kolorado, Hawai, Minnesota ve New York eyaletleri çıkışlı yolcular 14 günlük karantinalarının ilk üç gününü belirli tesislerde geçirecek.

Karantina döneminin geriye kalan kısmı, yolcuların kendi yaşam yerlerinde geçirilecek.

Avustralya ve İsrail de kendi vatandaşı olmayan herkes için Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Leshoto, Eswatini, Malavi, Mozambik ve Şeyseller‘den ülkeye girişleri 14 gün boyunca yasaklamıştı. 

You may also like

Comments

Comments are closed.