DünyaManşet

Tunus Çevre Bakanı, yasadışı ithal atıklar yüzünden görevinden alınıp tutuklandı

0

Tunus Çevre Bakanı Mustapha Aroui, pazar günü aralarında üst düzey gümrük yetkilileri, atık yönetimi dairesi üyeleri ve Napoli‘de bulunan Tunuslu bir diplomat dahil olmak üzere birkaç kişiyle birlikte yasadışı ithal atıkların ülkeye sokulması nedeniyle tutuklandı.

Aroui, hakkındaki iddialara net bir şekilde cevap vermedi.

The Guardian’ın aktardığına göre, ülkenin çevre yasalarına aykırı olarak Güney İtalya‘dan evsel ve tıbbi atıkların ithalatını yaptığı iddiasıyla toplam 23 kişi sorgulandı.

Temmuzda çok sayıda konteynere el konulmuştu

Temmuz ayında, liman kenti Sousse‘de içinde plastik hurdaların olduğu 200’den fazla konteynere el konulmuştu. Kasım ayında, gümrük memurları gelen kargolarda İtalya’dan gönderilen evsel ve tıbbi atıkların bulunduğunu tespit etti. Bu haberin üzerine aktivistler liman önünde protesto düzenledi. Hükümet ise konuyla ilgili resmi bir soruşturma yapılacağı sözünü verdi.

Tunus Başbakanı Elyes Fakhfakh da hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından temmuz ayında istifa etmişti.

Atık yönetimi karlı bir alan haline geldi

Atık yönetimi, Tunus’ta özel yatırımlar için giderek daha karlı bir alan haline gelmiş durumda.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu‘nun Çevresel Adalet Koordinatörü Ines Labiadh, konuyla ilgili “Birkaç kazançlı sektör ve ekonomik aktörler için ‘çevre’ kolay bir av haline geldi” dedi. Labiadh, hükümetin atık yönetimini düzenlemedeki başarısızlıklarına, yasa dışı turizmin gelişmesine ve ormanlık alanlarda gizlice yapılan kereste ticaretine işaret etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.