Türkiye

Tünel’de eylem, “Vekilime dokunma”

0

Türkiye Barış Meclisi, 10 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması ihtimaline tepki göstererek bunun Kürt sorunun müzakere ve diyalog yoluyla çözümünün önüne barikat koyduğunu belirtti.

Barış Meclisi üyeleri  Hakan Tahmaz, Prof. Meryem Koray,  Prof. Gençay Gürsoy, sanatçılar Sevinç Altan, Deniz Türkali, yazar Yavuz Delal ve anti-kapitalist Müslüman Gençlerden Sedat Doğan konuşmacı olarak katıldığı toplantı Taxim Hill Hoteli’nde yapıldı.

17 Ağustos’ta Şemdinli’de PKK’lilerle karşılaşan dokuz Barış ve Demokrasi Partili (BDP) milletvekili ve Van Bağımsız milletvekili Aysel Tuğlık hakkında hazırlanan fezlekeler iki gün önce Meclis Başkanlığı’na gönderilmişti.

Tahmaz: Müzakereler başlamalı

Hakan Tahmaz meclis adına yaptığı açıklamada, açlık grevlerinin 68. gününde ölümler olmadan sona ermesinin değişik kesimlerde barış umutlarını yükselttiğini ancak dokunulmazlıkların kaldırılmak istenmesiyle bunun yeniden yok edildiğini belirtti.

Tahmaz, Kürt sorunun demokratik çözümü için Meclis’te diyalog ve müzakere zemmini yaratılması gereken bir dönemde Başbakan’ın dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki açık tutumunun yanında Meclis’te BDP dışındaki partilerin de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile birlikte davranacağını göstermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Barış için milletvekillerine asla dokunulmaması gerektiğini belirten Tahmaz, bir an önce müzakerelerin başlatılmasını talep etti.

Koray: Daha önce de yaptılar, Kürt sorunu çözüldü mü?

Meryem Koray, 1994’te de Kürt milletvekillerinin Meclist’te devre dışı bırakılıp mahkum edildiğini hatırlatarak bunun sonucunda Kürt sorununda daha korkunç bir noktaya gelindiğine dikkat çekti ve Türkiye tarihinde bu tür girişimlerin sonuç vermediğini belirtti.

Başbakan’ın bir yandan “Öcalan ile görüşülebilir” açıklaması yaparken bir yandan PKK’liler ile karşılan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırmak istenmesinin büyük bir çelişki yarattığını belirten Koray, “Nasıl bir gelecek öngörüsü bu?” diye sordu.

1 Aralık’ta Tünel’de

Türkiye Barış Meclisi,  herkesi 1 Aralık’ta saat 17:00’de Tünel’de “Vekillere dokunmayın, müzakereleri başlatın” pankartının arkasında durmaya çağırdı.

Fezlekede, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ile grupta yer alan BDP’li milletvekilleri Adil Kurt, Sebahat Tuncel, Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Ertuğrul Kürkçü, Esat Canan, İdris Baluken ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, “PKK ve KCK silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan TCK’nın 5237 sayılı kanunun 220’ye 7. ve 314’e 2. maddeleri ile TMK’nın 3713’e 5. maddesi gereğince soruşturma açılmasına izin verilmesi talep edildi.

(Bianet)

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.