TÜİK, 2020 yılına ait İş Gücü Maliyeti İstatistikleri rakamlarını açıkladı

Açıklanan rakamlara göre, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olurken, finans ve sigorta faaliyetleri ise iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ait İş Gücü Maliyeti İstatistikleri‘ni açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye‘de geçen yıl aylık ortalama iş gücü maliyeti 5 bin 194 TL oldu. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü 2 bin 703 TL aylık ortalama ile iş gücü maliyetinin en düşük olduğu sektör oldu. İş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör ise finans ve sigorta faaliyetleri olarak belirlendi.

İşgücü Maliyeti İstatistikleri, dört yıllık periyotlarla istihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içindeki dağılımını ortaya koymak amacıyla hazırlanıyor.

Sektörlerin iş gücü maliyetleri

Finans ve sigorta faaliyetleri, 13 bin 587 TL aylık ortalama iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör olarak belirlenirken, bu sektörü 9 bin 732 TL ile bilgi ve iletişim, 8 bin 628 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri izledi.

Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ise 2 bin 703 TL’yle aylık ortalama iş gücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olarak kayıtlara geçti. Bu sektörü 3 bin 129 TL’yle inşaat, 3 bin 751 TL ile de diğer hizmet faaliyetleri sektörleri izledi.

Brüt kazancın payı

Brüt kazancın iş gücü maliyeti içindeki payı yüzde 86,9 oldu. Brüt kazancı, yüzde 13 ile sosyal güvenlik ödemeleri takip ederken, diğer iş gücü maliyetlerinin payı yüzde 0,1 olarak gerçekleşti.

Çalışılan süreler için yapılan ödemeler, yüzde 80,6’lık oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip olurken, çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payı yüzde 9,3 oldu. Düzensiz ödemeler ise kazançtan yüzde 9,1 pay aldı. Ayni ödemelerin kazanç içindeki payı yüzde 0,5, tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payı yüzde 0,5 oldu.

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 88,6 ile zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri alırken, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 0,7 oldu. Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı ise yüzde 10,7.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR