“TÜGİDER istiyor, ya siz?”

Fikir Sahibi Damaklar/Slow Food Türkiye hareketi, Tüm Gıda İthalatçıları Derneği’nin (TÜGİDER) “GDO’lu soya” ithalatı izni isteğine karşı sosyal medyada imza kampanyası başlattı.

TÜGİDER’in geçtiğimiz günlerde Biyogüvenlik Kurulu’na başvurarak GDO’lu 3 soya türünün gıda amaçlı ithalatına izin verilmesini talep etmesi üzerine başlatılan kampanyada özellikle TÜGİDER’in üye firma ve kuruluşlarına “Siz, TÜGİDER’in bu başvurusunu onaylıyor musunuz? Siz, çocuklarımızın GDO’lu gıdaya maruz kalmasına razı mısınız? Yoksa, biz bugün ne kadar para kazandığımıza bakarız, mı diyorsunuz?” sorusu soruluyor.

Kampanyaya imza atarak destek vermek için şu adresi ziyaret edebilirsiniz. 150’nin üzerinde üyesi bulunan TÜGİDER’e üye firmaların listesine de bu adresten ulaşabilirsiniz.

Biyogüvenlik Kurulu 10 Ocak 2012’de gerçekleştirdiği toplantıda yeni bir karar almış, TÜGİDER’in 29.11.2011 tarihli 3 soya çeşidinin (MON 40-3-2, A2704-12 ve MON89788) gıda amaçlı kullanımına izin verilmesi yönündeki talebin daha önce Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun ve ÜNAK Gıda ve Kimyevi Maddeler San. Tic. Ltd. Şirketi’nin bu kapsamda yaptığı iki başvuruyla birleştirilerek yeni başvuru olarak değerlendirilmesine ve bilimsel komitelerin hazırlayacakları değerlendirme raporlarının bu başvuru için de geçerli olmasına karar verilmişti.

3 soya geni için izin çıkarsa ilk kez doğrudan gıdada kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş soya ithalatı izni verilmiş olacak.

(Yeşil Gazete, TarımDünyası)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR