TTB’den Sağlık Bakanlığı’na Turkovac soruları

TTB yerli koronavirüs aşısı Turkovac'a dair verilerin yeterli düzeyde paylaşılmadığını belirterek acil kullanım onayını eleştirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yerli Covid-19 aşısı Turkovac aşısı için acil kullanım onayı verildiğinin açıklanması üzerine Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne bir yazı yazdı.

Aşının bilimsel bilgi ve verilerinin yeterli düzeyde paylaşılmadığını, Faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makalenin bilimsel dergilerde yayımlanmadığını belirten TTB, “acil kullanım onayının bilimsel özgürlüğü ve yönetsel özerkliği olmayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu tarafından verilmesinin de bilimsel çekincelere yol açacak nitelikte olduğunu” belirtti.

“Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, ne yazık ki var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır” denilen yazıda; “şüphe ve farklı saiklerin bilimsel gerekliliklerin yerine ikame edilmesi yaklaşımının, Türkiye’nin aşı üretimi alanında bilimsel çevrelerde olumsuz algılanabileceğine” dikkat çekildi.

Faz çalışmaları ve onay raporları nerede, aşının maliyeti ne?

TTB yazısında şu soruların yanıtlarının kamuoyu ile paylaşılması istendi:

  • Aşının faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmaları bilimsel rapor olarak kamunun erişebileceği biçimde yayınlanmış mıdır?
  • Acil kullanım onayı verilmeden önce aşının “güvenli” ve “etkili” olduğu konusunda bir rapor var mıdır?
  • Bu aşının üretim tesislerinde İyi İmalat Uygulamaları (İİU-GMP) ve biyogüvenlik seviyesi (BSL 3) koşulları sağlanmış mıdır?
  • Üretici ve tedarikçi firmalar hangileridir ve doz başına maliyeti nedir?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR