SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

TTB: Temaslı ve takip edilen kişi sayısı 500 bin

0
TTB’nin aile hekimleri aracılığıyla koronavirüs pandemisinin durumuna ilişkin yaptığı ankete göre günlük pozitif vaka sayısı yaklaşık 15 bin. Anket sonuçlarına göre, evde izlenen pozitif hasta sayısının 143 bin ve takipte olan kişi sayısının ise 500 bin olduğu belirtildi.
 
75 ilden 835 aile hekim katıldığı araştırmaya göre, pozitif vakaların takibini yapan aile hekimlerinin yüzde 38’i ekimdeki izlem sayılarının eylül ayına göre arttığını söyledi. 
 

Açıklamada konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Aile hekimleri olarak tablolarda görünmeyen, günlük on binleri aşan pozitif vakalar, temaslılarla yaklaşık yarım milyondan fazla insan aile hekimleri tarafından takip edilmekte dedi.

Anket çalışmasını yürüten TTB Aile Hekimliği Kolu üyesi Emrah Kırımlı ise şunları anlattı:

PCR pozitif olan kişilerin evde izolasyon süreci 14 günden 10’a düştü. Aslında sayılarla oynama yapılmış gibi oldu. Eylül ayına göre günlük vaka sayısı artmasına rağmen bizim izlediğimiz hasta sayısı hedef kitlesi yüzde 40 oranında azaltıldı. Buna rağmen anketimizde yüksek hasta sayısı gördük.” 

İzleme oranı arttı

Aile hekimlerine yöneltilen, ‘İzlem yapıyor musunuz?’ sorusuna eylül ayında hekimlerin yüzde 57’sinin ‘Evet’, ekim ayında ise yüzde 75’inin ‘Evet’ yanıtını verdiğini belirten Kırımlı şöyle konuştu:

 “Günde 14 bin 373 PCR pozitif hasta geliyor bize. Evde izlenen 150 bine yakın hasta var. 150 bin kişi evde aktif hasta ama 500 bine yakın insan da temaslı olarak evde ve takip ediliyor. Bu anket yapıldığında, 7 ile 14 Ekim arasında günde bin 600 hasta olduğu söyleniyordu. Ankara eylül ayında çok yoğundu ve aile hekimi başına ortalama 22 hastası vardı, bu 16’ya düştü. İstanbul’da ise eylülde aile hekimi başına vaka 6’yken 10’a çıktı. Ankara’daki azalmanın dışında doğu illerinde Urfa’da azaldı, Konya eylülde yoğundu orası da azaldı.” 

‘İstanbul’da acilen enfeksiyon kontrol tedbirleri alınmalı’

TTB sonuç raporunda vaka sayıları artan İstanbul’la ilgili şu değerlendirme yapıldı: 

Vaka sayılarının Türkiye genelinde verilmesi salgının nerede yayılıp nerede sönümlenmeye başladığı bilgisini bizden gizlemektedir. Anketimizde görülen sonuçlara göre İstanbul’da belirgin bir artış vardır. İstanbul’dan çalışmaya katılan aile hekimleri çalışma döneminin başı ile sonu arasında yoğun bir artış olduğunu ayrıca belirtmişlerdir. Salgının yayılması riski nedeniyle İstanbul’daki bu artış korkutucudur. Şehre özel acil enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalıdır.”

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.