TTB: İliç madeni kapatılsın, siyanürlü altın madenciliği yasaklansın

Yazar:
Yeşil Gazete

Türk Tabipler Birliği, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu‘na göndermek için hazırladığı İliç Altın Madeni Kazası: Altın-Ekosistem-Halk Sağlığı raporunu yayımladı.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘nin işlettiği madende 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması felaketinin ardından Türk Tabipler Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerinden oluşan bir heyet, İliç’te incelemeler yaparak görüşmelerde bulundu.

Görüşmeler ve inceleme doğrultusunda hazırlanan rapor, İliç’teki altın madeninin yanı sıra Türkiye’deki diğer altın madenlerine ve altın madenciliğinin ekosisteme ve halk sağlığına verdiği zararlara da değindi.

Rapor “Bu süreçleri yaşamaya değecek kadar altına ihtiyacımız var mı?” diye sorarak altın madenlerinin doğaya verdiği tahribata ve sağlık risklerine dikkat çekti.

Gerçek bedel: Altın madenciliğine dair bilmeniz gerekenler

Maden faaliyetleri yaşamı yok ediyor

Madenlerdeki işçi sağlığı sorunlarına ve denetimsizlikleri ele alan rapor, işçilerin siyanür zehirlenmesi bulgularıyla hastanelere başvurmasının işçi sağlığının hiçe sayıldığının göstergesi olduğunu belirtiyor.

Maden sahalarında yapılan delme, sıyırma, patlatma, cevher kırma, kavurma, eritme ve araçların asfaltsız yollarda çalıştırılması gibi faaliyetler sonucunda kanserojen madde barındıran tozlar akciğerlere yerleşiyor. Bu da akciğer kanseri, amfizem, silikos ve verem gibi hastalıklara yol açıyor.

Madende kullanılan ve düşük ölçüde bile son derece zehirli olan siyanür de hem insan sağlığına hem de doğaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Üstelik bu riskler yalnızca çalışanlar için değil, çevrede yaşayanlar için de geçerli.

Altın madenlerinin çevresinden alınan örneklerde arsenik ve cıva gibi ağır metallerin de yüksek olduğu görülüyor. Bu metallerin ekosisteme karşımasıyla hem bitkiler hem de hayvanlar zarar görüyor ve bölgede yaşam koşulları giderek zorlaşıyor.

AKP’yle birlikte büyüyen facia: İliç’teki tek zehir, siyanür değil

Felaket iki yıl önce öngörülmüştü

İliç’teki madende iki kere kapasite artışına gidildiğine dikkat çeken TTB, madenciliğin sınır tanımazlığına ve kamusal denetim sistemlerinin yetersizliğine tepki gösterdi.

21 Haziran 2022’de İliç madeninde yaşanan bir kazadan sonra  TTB, TMMOB ve TBB maden şirketi hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve şubat ayındaki kazayı öngörmüştü. Aynı kurumlar felaketin ardından 29 Şubat 2024 tarihinde de maden şirketinin tüm izinlerinin iptal edilmesi için İliç Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusuna bulundu.

Enerji Bakanı: İliç’te izinlerle ilgili sorun yok, şirketin zafiyeti
İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor?

AİHM yasakladı, Türkiye’de devam ediyor

TTB raporu, siyanürlü altın madenciliğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ile Avrupa Birliği‘nde yasaklandığına dikkat çekerek “Avrupa Birliği ülkelerinde siyanür liçi yönetimi ile altın madenciliği yapamayan çok uluslu şirketler, Türkiye’deki mevzuat esnekliğinden yararlanarak ülkemizde siyanür liçi yöntemi ile altın madenciliği yapıyorlar” dedi.

Son olarak TTB, ülkedeki her türlü üretim ve tüketim faaliyetlerinin doğayla uyumlu ve sömürüden uzak olması gerektiğini vurgulayarak “Gezegenin sağlığı olmadan insanın sağlığı olmayacağını tekrar vurguluyoruz. Gezegenin üstü ‘altın’dan değerlidir” dedi.

Madra Dağı kuşatıldı: İzmir’de de siyanürlü arama yapılacak
Kayseri’de 71 işçinin zehirlendiği siyanürlü madende kapasite artırımına onay
Türkmen Dağı, İliç olmasın diye dayanışma büyüyor: Siyanürlü sömürüye hayır!

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024