ManşetSağlıkTürkiye

TTB: Hekimler için ‘dövülebilir’ demek ‘suç işlemeye tahrik’tir

0

Samsun‘da sokakta Youtube’daki “Mikrofondasın” kanalında vatandaşlara mikrofon tutulmuş, bir vatandaş hekimleri “dövebilir” duruma gelmesini “gelişme” olarak gördüğünü ifade etmiş, video sosyal medyada yayılmış ve yoğun tepkiler almıştı. Türk Tabipleri Birliği‘nden (TTB) da bir açıklama yapılarak söz konusu videoya “Kanalın sahibi ve bir günlüğüne ünlü olanlar arasına katılan beyan sahibi kendilerinden memnun olabilirler. Ancak bu zihinleri zehirleyen ortamı yaratanlar, hekimlere yönelen tüm saldırıların da esasen azmettiricileridir” ifadeleriyle tepki gösterildi. Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk Ceza Kanunu’nun ‘Suç işlemeye tahrik’ başlıklı 214. maddesi ‘Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ hükmünü içermektedir ve korunmak istenen hukuki yarar kamu barışıdır. Aleni olarak gerçekleştirilen bu tür fiillerin, kamu barışı açısından ifade ettiği tehlike nedeniyle, zararlı neticenin doğması gerekmemektedir.

Türkiye’de hekimler halihazırda tehlike altındadır, birkaç gün içinde üç ayrı ilde saldırı yaşanmıştır. Türk Tabipleri Birliği hekimlerin yanındadır. Suç işleyenler ve suça tahrik edenler hakkında suç duyurularında bulunulacaktır.”

TTB, kanalın sahibini tüm hekimlerden özür dilemeye ve sorumluları şiddet dilini bırakmaya ve yetkilileri de göreve davet etti.

Ayrıca açıklamada kanalın tanıtımında yer verilen “tarafsız” ifadesine işaret edilerek ” Gazetecilik meslek ilke ve kuralları şiddete, şiddete çağrıya ve bu yönde tahriklere karşı taraf olmayı gerektirmektedir” hatırlatması yapıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.