SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

TTB Genel Sekreteri Bulut: Sputnik aşısı skandal, ayakkabının tekini aldılar diğeri yok

0

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, Covid-19’un Omicron varyantına ilişkin salgının sonunu getireceğine yönelik iddiaların gerçek olmadığını söyledi. Bulut, “Maalesef zengin ülkeler aşıdan çok daha fazla aldılar, stokladılar ama yoksul ülkeleri umursamadılar. Halbuki bumerang etkisiyle o virüsler oradan yeni mutasyonlarla gelip yine kendi toplumlarını tehdit etti” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Rusya’dan satın alınan ancak daha sonra gündemden çıkan Sputnik V aşısıyla ilgili de konuşan Bulut, şunları söyledi: “Sputnik V aşısından 4 milyon adet temin edildi. Ancak bu aşının şöyle bir özelliği var, A ve B şişeleri farklı. Yani iki raphel dozları birbirinden farklı.  Sputnik V’de A ve B aşıları 21 gün, 28 günlük aralardan sonra yapılıyor. Orada şöyle bir durum var; A aşısını aldılar, B aşısını tedarik edemediler. Yani halkımızın anlayacağı dille bir benzetme yaparsam; ayakkabının sol tekini aldılar, sağ teki yok. Bu nedenle de aşı kullanılamadı. Parası geri alındı mı, geri iade edildi mi bunları Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması gerekir. Alıp da kullanmadığımız bir materyal haline geldi, Sputnik V Türkiye için bir skandaldır. Sağlık Bakanlığı’nın skandalları bununla bitmiyor, pandemi döneminde pek çok skandal uygulamaları oldu.”

Omicron hakim varyant oldu

ANKA‘ya konuşan Bulut, Biontech’le ilgili de aşının Omicron varyantına karşı koruyuculuk oranı kısmen düştüğünü üretici grubun da açıkladığını kaydetti;  “Ancak hatırlatma dozlarının üç ya da altı ay sonra yapılması durumunda antikor düzeylerinin tekrar yükseldiği ve koruyuculuğu yüzde 95’e kadar taşıyabildiğini ifade ettiler” diye konuştu. Bulut, İngiltere’deki sonuçlara göre Türkiye’de de artık Omicron’un hâkim  varyant haline geldiğini, aşılarda buna göre revizyon yapılmasının da mümkün olduğunu söyledi.

Omicron varyantının Covid-19’un sonunu getirme ihtimaline yönelik bilimsel bir şey söylenemeyeceğini belirten Bulut, “Çünkü üzerinde 100 kadar mutasyon var ve Beta’dan gelişti. Yani Güney Afrika bölgesinde daha önce gözlenen bir mutasyonun üzerine binmiş diğer mutasyonlar buna neden oldu. Dünyada 15 ülkeye aşı girişi sıfır ve 35 kadar ülkede aşı olma oranı yüzde 1’in altında. Varyantların gelişmesinin nedeni de bu. Matematiksel bir kombinasyon, virüs ne kadar çok insana bulaşma imkânı bulursa o kadar yapı taşlarını değiştirebiliyor. Omicron varyantından sonra çok daha riskli varyantlar gelebileceği gibi çok daha zararsız mutasyonlara dönüşme ihtimali de vardır” diye konuştu.

Zengin ülkelerin sorumsuzluğu

Omicron’dan sonra “Zeta” varyantının dahi gelebileceğini açıklayan Bulut şöyle konuştu:

“Hatta ekosistemi böyle tahrip edersek SARS-CoV-3 gelebilir. Yani virüs bir gen kayması yaşarsa çok farklı bir yapıyla, daha farklı patojeniteyle, klinik ağırlıkla dünyada bir Covid-22’den bahsetme durumuna gelmiş oluruz. Bunun olmamasını diliyoruz ama dünyada nüfusun yüzde 50’sinin aşılandığını düşünürseniz bu sorunu da maalesef yaşayacağız gibi gözüküyor. Maalesef zengin ülkeler aşıdan çok daha fazla aldılar, stokladılar ama yoksul ülkeleri umursamadılar. Halbuki bumerang etkisiyle o virüsler oradan yeni mutasyonlarla gelip yine kendi toplumlarını tehdit etti.” 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.