Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

TTB: Bakanlık bu kez de koronavirüs mutasyonu analizlerini gizliyor

0

Türkiye’de koronavirüs mutasyonunun durumuna yönelik değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, koronavirüs mutasyon analizlerinin haftalık açıklanması gerektiğini belirtti.

Sahadan gelen verilerin yoğun bakımda yatan kişilerde yaş grubunun düştüğünü gösterdiğini belirten Prof. Dr. Bulut, yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyonların açıklanması gerektiğine dikkat çekti.

‘Virüsün mutasyona uğraması normal’

Cumhuriyet‘ten Sarp Sağkal‘ın haberine göre, mutasyonun Türkiye varyantının (Virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklikler) olduğuna ilişkin açıklamara da değinen Vedat Bulut, “Virüsün Türkiye varyantının mutasyon analizini görmeden bir yorum yapılamaz. Ayrı bir varyant mı, Ortadoğu’da görülen bir varyant mı, bunu görebilmemiz için analize bakmamız gerekir” dedi.

Virüsün mutasyona uğramasının da normal bir durum olarak değerlendiren Prof. Dr. Vedat Bulut, şu açıklamalarda bulundu:

Brezilya’da, Güney Afrika’da, Ortadoğu’da, İngiltere’de ve daha çeşitli yerlerde mutasyonlar olduğunu gördük. Ancak daha bunların aşılamaya veya hastalığın ağırlığına henüz ciddi bir etki ettiğini görmedik. Zaten eğer gerçekten büyük mutasyonlar gerçekleşir ve virüsün yapısı değişirse o zaman bu virüse SARSCoV-2 diyemeyiz, artık farklı bir virüs oluşmuş demektir. SARS-CoV-3 gibi yeni bir virüs ve Covid-21 gibi yeni bir hastalığı konuşmamız gerekir.”

Ortadoğu mutasyonları gizleniyor olabilir

Prof. Dr. Bulut, Türkiye’de mutasyon analizinin yayımlanmadığını hatırlatarak şunları söyledi:

Belki incelendiğinde İngiltere’deki ya da Belçika’daki bir varyantı olduğu görülecek. O yüzden bir şey söylenemez.

Sağlık Bakanlığı neden mutasyon analizlerini yayımlamıyor? Bunun nedeninin Ortadoğu mutasyonlarını gizlemeleri olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl şubat ayında görülen ilk vakanın mart ayına kadar gizlenilmesi gibi.”

Mutasyonlu virüs gençleri mi etkiliyor?

İl bazında vakaların açıklandığı gibi mutasyonların da açıklanması gerektiğine vurgu yapan TTB Genel Sekreteri, sahadan gelen verilerin yoğun bakımda yatan hastaların yaş grubunun düştüğünü gösterdiğini kaydetti:

Şimdi okulların açılması da gündemde. Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa gençlerde mutasyonun virülansı daha yüksek bir hale mi geldi? Eskiden virüsün daha çok yaşlıları etkilediğini, gençlerin hastalığı asemptomatik geçirdiğini ve bulaştırıcı olduğunu görüyorduk. Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa, biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.