Trump’tan giderayak petrol şirketlerine kıyak: Kuzey Kutbu’nu sondaj için kiraya veriyor

Trump, koltuğu Joe Biden’a devretmesi gereken 20 Ocak tarihinden önce Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağındaki bölgeleri petrol şirketlerine kiralamaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının son günlerinde olmasına rağmen Alaska’daki bölgede petrol ve doğalgaz sondajına izin verme hedefine ulaşmak için kolları sıvadı.

Pazartesi günü açıklama yapan Trump, koltuğu Joe Biden’a devretmesi gereken 20 Ocak tarihinden önce Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağındaki bölgeleri petrol şirketlerine kiralamaya başlayacağını duyurdu.

‘Son ana kadar uğraşıyorlar’

New York Times’ın aktardığına göre Alaska Wilderness League genel müdürü Adam Kolton yaptığı açıklamada, bu kiralamanın Trump yönetiminin petrol endüstrisi müttefiklerine çekmeye çalıştığı bir kıyak daha olduğunu söyledi.

Kolton, “Yönetimin son ana kadar Amerika’nın kamusal topraklarına, buraya bağlı olan vahşi yaşama ve yerli topluluklara bu kadar az saygı göstermesi hayal kırıklığı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

19 milyon dönümlük arazi

Kuzey Kutbu sığınağı, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki son geniş vahşi doğa alanlarından biri.  19 milyon dönümlük arazinin çoğu insan eli değmemiş bir şekilde. Karibu sürülerine, kutup ayılarına ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapan bölge uzun süredir çevreciler tarafından korunuyor.

Ancak Trump, burayı petrol üretimine açmanın yerli fosil yakıt üretimini artıracağını belirterek çevreciler tarafından öne sürülen argümanları yok sayıyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü: İyi maaşlı iş yaratacak

Ancak pazartesi günü Arazi Yönetimi Bürosu’nun 1,5 milyon dönümlük alanın kiraya vermesiyle ilgili başvuru çağrısı yayınlandı. Bu çağrıya yanıt verecek petrol şirketlerinden hangi bölgede sondaj yapmak isteyeceklerini bildirmeleri bekleniyor.

Amerikan Petrol Enstitütüsü yaptığı açıklamada bu adımı memnuniyet ile karşıladıklarını söyledi. Örgüt tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kutbu sığınağındaki kalkınmanın “çok geciktiği”, “iyi maaşlı işler yaratacağı” ve “devlete yeni bir gelir akışı sağlayacağı” belirtildi. Açıklamada ayrıca Alaskalıların çoğunluğunun bunu desteklediği iddia edildi.

Biden engelleyebilir

Normalde kira satışı için duyuruya çıkılması ve gelen tekliflerin büro tarafından incelenmesi aylar alabiliyor ancak şu anda bütün bu süreci sıkı bir zaman çizelgesi içerisine koymuşlar gibi görünüyor.

Ancak herhangi bir satış Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere Biden yönetimindeki ajanslar tarafından incelemeye tabi tutulabilecek. Bu da Biden’a sığınakta sondaj yapılmasına izin verme planının bilimsel temelinin kusurlu olduğunu iddia ederek kira kontratlarını iptal etme yetkisi verebilecek.

Us Fish & Wildlife Service

Önceki keşif kuyusu hayal kırıklığı yarattı

2017 yılında da on yıllardır süren koruma planları tersine çevrilerek sığınağın kıyı ovası Trump yönetimi tarafından petrol ve doğalgaz çıkarımına açılmıştı. 1980’lerde yapılan araştırmalara dayanan bulgular kıyı ovasının milyarlarca varil petrol tutabilen jeolojik oluşumların üzerinde bulunduğunu gösteriyordu.  Sığınakta şu ana kadar bir keşif kuyusu açıldı ve sonuçları ise hayal kırıklığı oldu.

Yani önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlardan çekilme zorunluluğu da göz önüne alındığında petrol şirketlerinin şimdiki satışa ne kadar ilgi göstereceği hala belirsiz. Ayrıca Kuzey Kutbu’nda petrol çıkarımı da son derece maliyetli olduğu için şirketler bu işlemin mali açıdan çabalamaya değmeyeceğine karar verebilir.

Ayrıca bu bölgeyi petrol çıkarmaya açmanın hem iklim üzerindeki etkisi hem de oradaki yaban hayata etkisi üzerinden çevrecilerin açtığı bir dava bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR