Trump’ın “Çevre Koruma Ajansı”nın başına getirdiği iklim inkârcısı Scott Pruitt istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump tarafından ABD Çevre Koruma Ajansı EPA’nın başına getirildiği Şubat 2017’den bu yana adı skandallarla anılan Scott Pruitt sonunda istifasını açıkladı.

İklim değişikliğinin varlığını inkâr eden, mevcut çevre ve iklim düzenlemelerini tek tek ortadan kaldıran ve büyük şirketlerin sözcülüğünü yapan Pruitt skandallarla anılan görev süresi boyunca sadece çevrecilerin değil, basının ve kamuoyunun da hedefindeydi.

Donald Trump Pruitt’in istifasını kabul ettiğini Twitter üzerinden duyururken kendisinin “müthiş bir iş” çıkardığını yazdı ve Pruitt’e teşekkür etti.

Scott Pruitt istifa mektubunda suçlamaları kabul etmez ve herhangi bir özür dilemezken, suçlamalar nedeniyle görevini sürdürmesinin çok zor olduğunu yazdı.

Scott Pruitt’in görevi sırasında gerçekleşen ve istifasına neden olan skandallar arasında bir şirkete ait lüks bir villada çok düşük bir kirayla oturması, lobicilerin düzenlediği pahalı yurtdışı gezilere katılması, toplam değeri yüz bin doları geçen birinci sınıf uçuşlar yapması ve kabul ettiği pahalı hediyeler sayılıyor.

Scott Pruitt Donald Trump’ın ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi kararının arkasındaki isim olarak biliniyordu.

Uzun süredir kamuoyunda tanınmış pek çok isim, çevreciler ve Demokrat Partililer tarafından istifaya davet edilen Pruitt’e, son olarak önceki gün Washington DC’de yemek yediği bir lokantada bir kadın istifa çağrısında bulunmuştu.

Pruitt’in yanına gelen ve kucağında 2 yaşındaki oğlu olan Kristin Mink adlı yurttaş, Pruitt’in neden istifa etmesi gerektiğini anlatmış, çekilen video paylaşım rekorları kırmıştı.

Pruitt’in kadına cevap veremediği ve lokantadan ayrılmak zorunda kaldığı bildirilmişti.

 

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

Greenpeace verilere ulaştı: Afşin-Elbistan A Termik Santrali kirlilik yayıyor

Greenpeace Türkiye, Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Sürekli Emisyon...

EN ÇOK OKUNANLAR