DünyaManşet

Trump ve Biden son kez karşı karşıya geldi

0

ABD Başkanı Donald Trump ve rakibi Joe Biden, canlı yayındaki son karşılaşmalarında Covi-19 ve iklim krizi konularını da tartıştı.

Salgın karşısında karantina seçeneğini tamamen göz çardı etmeyen Biden’e karşılık Trump, ABD’yi açmanın zamanının geldiği konusunda ısrar etti.

‘Karantina ve işsizlik depresyona sokuyor’

Dün öğle saatlerinde Tennessee eyaletinin Nashville kentinde yapılan karşılaşma, 29 Eylül’de yapılan ve hakaretlerin havada uçuştuğu bir önceki karşılaşmaya nazaran sakin geçti.

İkili, kapanış konuşmasında ülkeyi koronavirüsle mücadele kapsamında dışarıya kapatmaktan iklim değişikliğine karşı fosil yakıtlara dayanan sektörleri ortadan kaldırmaya kadar neredeyse her konuda farklı çözüm önerileri sundu.

Biden, bilim insanlarının tavsiye etmesi halinde daha fazla karantina uygulamasına sıcak bakıp bakmadığı yönündeki soruya, Demokratların bu seçeneği masada tuttuğu cevabını verdi. Trump ise, pek çok insanın iyileşebildiği bir virüs nedeniyle ekonomiye daha fazla zarar vermenin yanlış olduğunu savundu ve insanların işlerini kaybettiği için intihara sürüklendiğini, depresyona girdiğini, alkole ve uyuşturucuya hiç olmadığı kadar bağlandığını iddia etti.

‘220 bin ölümden sorumlu’

Virüsün “geçip gitmek üzere olduğunu” söyleyen Trump aşının yıl sonuna kadar bulunacağını söylerken Biden ulusun “karanlık bir kışa” doğru gittiğini ifade etti. İkili arasında daha sonra şu diyalog geçti:

Trump: Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz.

Biden: Yapma Allah aşkına, bununla ölüyoruz.

Biden, 220 binden fazla ABD vatandaşının salgın nedeniyle hayatını kaybetmesinin de Trump’ın politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi ve “Bu kadar fazla ölümden sorumlu olan bir kişi ABD Başkanı olarak kalmaya devam etmemeli” dedi.

‘Ülkenin petrol endüstrisini yerle bir edecek’

İklim değişikliğini “insanlığa karşı varoluşsal bir tehdit” olarak tanımlayan Biden, çevreyi kirleten şirketlerin önünü kesen düzenlemeleri kaldırdığı için Trump’ı şu sözlerle eleştirdi:  

İklim değişikliğine yol açan unsurları ortadan kaldırmak için koyduğumuz tüm düzenlemeleri kaldıran bu adama dört yıl daha vermek… Hepimizin başını büyük bir belaya sokacak.

Paris Anlaşması’ndan çekilmesini savunan Trump, Anlaşma’nın “On milyonlarca işi ve binlerce şirketi (iklim kriziyle mücadele için) feda etmiş olduğunu” savundu.

Daha sonra ise Biden Trump’ın kendisine “Fosil yakıtlara dayalı sektörü bitirip bitirmeyeceği” yolunda sorduğu soruyu şöyle yanıtladı: “Bir dönüşüm yaratacağım, evet, çünkü fosil yakıtlara dayalı sektörler açıkça daha fazla kirliliğe yol açıyor.”

Büyük petrol şirketlerinin zamanla sürdürülebilir enerjine dönüşeceğini söyleyen Biden, ABD’nin böylelikle sıfır karbon salımı hedefine ilerleyeceğini söyledi. Trump’ın buna yanıtı ise “Yani kısaca ‘ülkenin petrol endüstrisini yerle bir edeceğim’ diyor. Bunu unutma olur mu Teksas? Hatırla bunu. Pennsylvania, Oklahoma, Ohio?” şeklinde oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.