DünyaManşet

Trump sonucu kabul etmiyor, Biden geri adım atmıyor

0

ABD halkı, Amerika’nın 46. başkanını seçmek üzere oylarını kullandı. Çıkan sonuçlarda Demokrat Parti adayı Joe Biden‘ın seçim yarışını kazandığı görülüyor. Fakat Trump, seçim sonuçlarını kabul etmemekte kararlı. Biden ise göreve başlamasına kimsenin engelleyemeyeceğini söylüyor. Açıklamalar yeni bir krizin kapıda olduğunu gösteriyor.

‘Seçim bitmekten çok uzakta’

Joe Biden’ın zafer ilan etmesinin ardından açıklama yapan Trump ekibi, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek ‘seçimin bitmekten çok uzakta’ olduğunun altını çizmişlerdi. Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek durumu yargıya taşıyacağını açıklamıştı. Ancak bu iddialara ilişkin somut bir bilgi ve kanıt henüz yok. Yargıdan herhangi bir sürpriz gelmezse ve Trump seçim usulsüzlüklerini konusundaki iddiasını kanıtlayamazsa 20 Ocak’ta Joe Biden göreve başlayacak.

Öte yandan Trump ve ekibinin itirazları sonu Georgia ve Winconsin eyaletlerinde oylar yeniden sayılacak. Nevada eyaletinde ise halen oy sayımının durdurulması isteniyor.

Trump’ın bazıları silahlı destekçileri, seçimi kaybeden adayları pes etmediği sürece sokakları terk etmiyor. Trump’ın sistemi zorlamaktan vazgeçmemesi halinde, sokaklarda iki adayın taraftarlarının karşı karşıya gelebileceğinden endişe ediliyor. 

Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmazsa?

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda kaybettiği seçimi kazanacağına dair iddialarına devam ediyor.

Joe Biden, Trump’ın Beyaz Saray’dan ayrılmaması durumuna atıfta bulunarak şunları söylemişti: “Bu seçimde karar verecek olan Amerikan halkıdır ve ABD hükümeti Beyaz Saray’da yetkisiz olarak bulunanları dışarı çıkarmaya muktedirdir.”

Trump’ın görevi bırakmayı reddetmesi halinde Gizli Servis gözetiminde Beyaz Saray‘ı terk etmek zorunda kalabilir. Ayrıca böyle bir olayın yaşanması halinde ülkedeki iç karışıklıkların tırmanacağı yönünde görüşler var.

Biden’in taraftarları ise bir an önce seçilmiş Başkan’ın tanınmasını ve görevi devralma hazırlıklarının başlamasını talep ediyor.

Biden: Utanç verici

Öte yandan Joe Biden, Trump’ın seçim yenilgisini kabul etmemesini utanç verici olarak yorumladı. Ayrıca Biden, 20 Ocak’ta göreve başlamasına kimsenin engel olamayacağının altını çiziyor.

Sonuçlar henüz resmi olarak açıklanmış değil. Amerika’nın bazı eyaletlerinde oy sayımları haftaları bulabiliyor. Ancak şu ana kadar elde edilen sonuçlar  Joe Biden’in seçimi kazandığını ve durumun değişmeyeceğini gösteriyor.

Yeni başkan, Washington DC’deki Capitol binasının basamaklarında düzenlenen ve yeni dönemin açılışı olarak bilinen bir törenle 20 Ocak’ta resmen göreve başlayacak. Başkan, törenin ardından Beyaz Saray’a yerleşecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.