DünyaManşet

Trump seçim kampanyasında Nazilerin sembolünü kullandı, Facebook paylaşımı kaldırdı

0

Facebook, ABD Başkanı Donald Trump‘ın seçim kampanyasında kullanılan, Nazilerin siyasi muhaliflerini damgalamak için kullandığı sembolü içeren reklamı platformundan kaldırdı.

Reklamda yer alan kırmızı ters üçgen sembolü, Hitler Almanyası‘nda Naziler tarafından toplama kamplarındaki komünistleri ve Nazi yönetimine karşı gelen siyasi suçluları kamptaki diğer tutsaklardan ayırt etmek için kullanılıyordu.

‘Maskeleri düştü’

Bend the Arc adlı Yahudi insan hakları örgütü, paylaşımı fark etmesinin ardından Twitter hesabından şöyle yazdı:

ABD Başkanı, seçim kampanyasını Nazilerin toplama kamplarında kullandığı sembol üzerinden yürütüyor. Trump ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite (RNC) milyonlarca protestocuyu bu sembolle damgaladı. Maskeleri düştü.

‘Nefret yayan sembollere yer vermiyoruz’

İnsan hakları savunucularından gelen tepkilerin ardından Facebook reklamı kaldırmak zorunda kaldı. Dün sosyal ağın güvenlik politikalarından sorumlu Nathaniel Gleicher tarafından yapılan açıklamada söz konusu reklamın, kurumun örgütlü nefrete karşı izlediği politikayı ihlal ettiği belirtildi ve şöyle denildi:

Bir bağlam içinde olmadığı ya da kınama amacı gütmediği müddetçe nefret örgütlerini ya da nefret ideolojilerini temsil eden sembollere izin vermiyoruz. Söz konusu reklamda bunları gördük, bu nedenle sembolü gördüğümüz her yerde gereken önlemleri aldık.

Ancak reklam 24 saat boyunca sitede kaldı ve binlerce kişi tarafından görüldü.

Reklamdaki sembolün yanında şu ifadeler yer alıyor:

Tehlikeli aşırı solcu çeteler sokaklarımızda korkunç bir kargaşaya yol açıyor. Kentlerimizi YIKIYORLAR ve isyan ediyorlar. Bu tam bir çılgınlık… Lütfen Başkanınızın ANTIFA‘yı terör örgütü ilan etmesinde onun yanında olun ve GECİKMEDEN adınızı yazdırın.

‘O üçgen emoji olarak Facebook’ta da var’

Bununla birlikte Trump’ın seçim kampanyasının sözcüsü Tim Murtaugh, ters üçgenin Antifa’yı hedeflediğini savundu. Murtaugh, ters üçgenin siyasi bağlamını reddetti ve Facebook’taki emojilerde de ters kırmızı üçgen olduğunu söyledi.

Trump George Floyd‘un öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler boyunca, konuşmalarında sık sık Antifa’yı hedef aldı. Trump ayrıca, gösterilerdeki şiddetten sorumlu tuttuğu örgütü terörist listesine alacağını da söylemişti. Ancak hukukçuların Trump’ın böyle bir yetkisi olduğundan yana şüpheleri var.

Lidersiz ve gevşek yapıda örgütlenmiş olan Antifa, Neo-Nazilere, faşistlere, beyaz üstünlükçülere ve ırkçılara karşı mücadele eden uluslararası bir sol hareket. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.