DünyaManşet

Trump ırkçılığa devam: Mitingde Omar’ı hedef aldı, kalabalık ‘Geri gönder’ diye bağırdı

0

ABD Başkanı Trump  Meclis’teki Demokrat kadın vekiller için sarfettiği ırkçı söylemlerden geri adım atmıyor. Bir mitingde İlhan Omar’ı Yahudi karşıtı ve El Kaide’yi savunuyor diye suçlayan Trump’ı alanda toplanan kabalık “Geri gönder’ diye yanıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi’ndeki dört demokrat üye için söylediği tepki çeken ‘geri dönsünler’ sözlerinin ardından geri adım atmıyor. Trump, dün yaptığı bir mitingde Somali doğumlu Müslüman Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar’ı hedef aldı. Mitingde “Bu Temsilciler Meclisi üyeleri, militan sert solun güçlenmesine yardımcı oluyorlar. Söyleyecek hiç iyi bir şeyleri yok bu yüzden ben ’beğenmiyorlarsa gitmelerine izin verin’ diyorum. Ülkemizi sevmiyorlar hatta bazen ülkemizden nefret ediyorlar” ifadelerini kullanan Trump’ı dinleyen kalabalık da ABD Başkanına “Gitsinler” diyerek yanıt verdi.

“Geri dönsünler” tezahüratları yükseldi 

Trump daha sonra,  Omar’ın Yahudi karşıtı olduğunu ve El Kaide’yi savunduğunu söyledi. Kalabalığın “Geri gönderin” tezahüratları arttıkça Trump, Omar’ın Yahudi karşıtı olduğunu vurguladı.

“Beni nefretinle öldürebilirsin…”

Omar, miting sonrası Twitter hesabı üzerinden Maya Angelou’nun bir şiirini paylaştı: “Beni sözlerinle vurabilirsin. Beni gözlerinle kesebilirsin. Beni nefretinle öldürebilirsin. Fakat ben yine de hava gibi  yükselirim”

ABD Başkanı’nın ırkçı söylemlerine karşı dün bir basın açıklaması yapan, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Parti üyesi dört kadın vekil, “Biz dört kişiden fazlasıyız” diyerek, Trump’ın azledilmesini istedi.

Temsilciler Meclisi kınadı

Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, dün Trump’ın dört kadın Kongre üyesini hedef alan, ırkçı olarak nitelendirilen Twitter paylaşımlarını kınayan karar tasarısını oylamıştı. Tasarı, 187’ye karşı 240 oy ile kabul edildi. Tasarıda, Trump’ın tweetleri için “Yeni Amerikalılara ve beyaz olmayanlara yönelik nefret ve kaygıları meşrulaştıran ırkçı yorumlar” denildi. Ayrıca ‘vatanseverliğin ırk veya etnik kimlikle değil, Anayasal değerler olan eşitlik, özgürlük, kapsayıcılık ve demokrasiye bağlılıkla tanımlandığı’ ifade edildi.

Trump ise oylamadan önce yine Twitter’dan bir paylaşımda bulunarak, “O tweetler ırkçı değil. Bedenimde tek bir ırkçı kemik yok” dedi. Trump, oylama için ‘Demokratların dolandırıcılığı’ nitelemesini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.