DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Trump Dünya Sağlık Örgütü’ne yardımı kesti

0
U.S. President Donald Trump addresses the daily coronavirus task force briefing at the White House in Washington, U.S., April 6, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray’da düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü basın toplantısında gündemi değerlendirdi. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid 19 nedeniyle yaşanan ölümlerde sorumluluğu olduğunu savunan Trump, Örgüt’ün en temel görevini yerine getiremediğini söyledi: “DSÖ’nün kötü yönetimi ve Çin’e duyduğu güven, salgının daha trajik hale gelmesine ve dünyaya yayılmasına neden oldu.” 

Örgüt’ün dünyayı yanılttığını söyleyen Trump, “Bugün yönetimime, Dünya Sağlık Örgütü’ne sağladığımız fonu durdurma talimatı veriyorum. Herkes orada neler döndüğünü biliyor” diye konuştu. 

ABD Başkanı, hükümetinin bu süre zarfında DSÖ’nün koronavirüsün yayılmasının gizlenmesi ve kötü idare edilmesinde nasıl bir rol oynadığını inceleyeceğini söyledi.

 

Trump konuşmasının devamında “DSÖ’nün en tehlikeli ve en ağır kararı, Çin ve diğer ülkelere karşı seyahat yasağına karşı olanıydı” diyerek örgütü eleştirdi ve kendisinin ocak sonunda Çin‘den ABD‘ye seyahat yasağı koyarak çok sayıda insanın hayatını kurtardığını savundu. 

Çin, ilk koronavirüs vakasını 31 Aralık’ta duyurmuş, DSÖ aynı gün içinde bilgilendirildiğini açıklamıştı. DSÖ, 23 Ocak’ta “Bu Çin için acil bir durum ama henüz küresel halk sağlığı açısından acil bir durum değil” demiş, ancak bir hafta sonra 30 Ocak’ta küresel acil durum ilan etmişti. Örgüt 11 Mart’ta ise koronavirüsü salgın hastalık olarak nitelendirmiş ve pandemi (küresel salgın) ilan etmişti.

BM Genel Sekreteri Guterres: Şimdi zamanı değil

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yazılı bir açıklamayla Trump‘ın kararını eleştirdi. Covid 19 salgınının dünyanın karşı karşıya kaldığı en tehlikeli sorunlardan biri olduğunu, DSÖ ve binlerce çalışanının ön saflarda özellikle en savunmasız toplumları desteklediğini belirten Guterres, salgına karşı savaşın kazanılması için Dünya Sağlık Örgütü’nün desteklenmesinin hayati derecede önemli olduğunu ifade etti.

Yapılan ihmallerin ve sorumlularının salgından sonra araştırılabileceğini söyleyen Guterres, “Şu an koronavirüse karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.