DünyaManşet

Trump ‘Açık ara farkla kazandım’ dedi, ABD kanalları Başkan’ı yayından aldı

0

Salı günü yapılan seçimlerden sonra Türkiye saatiyle dün gece ikinci kez ekran karşısına geçen ABD’nin 45. başkanı Donald Trump, “seçimlere hile karıştırıldığı” yönündeki iddialarını yineledi:

“Açık ara farkla kazandım. Tarihi olarak büyük medya ve sermayedarların tüm müdahalelerine rağmen büyük farkla kazandım. Büyük bir mavi dalga olacağını öne sürüyorlardı, bu olmadı. Senato hala elimizde. Seçimi geciktirmeye çalışıyorlar.”

Trump, alışıldığı aksine irticalen konuşmadı, elindeki yazılı metne bağlı kaldı. 

Arizona‘yı kazanacak gibi göründüklerini ve tek ihtiyaçlarının yüzde 55 olduğunu söyleyen Trump, “Hedefimiz tabii ki seçimin bütününü kazanmak, bu kadar önemli bir seçimi çaldırmayacağız.” dedi. 

Pensilvanya’da partilerinin gözlemcilerini yasaklamak için Demokratların mahkemeye gittiğini ama kendilerinin kazandığını kaydeden ABD Başkanı, pusulaların nasıl sayıldığını göstermek istemediklerini, çünkü burada net bir hile yapıldığının açık olduğunu öne sürdü. 

4 eyalette dava açıldı

Trump’ın ekibi seçimlerden sonra Wisconsin‘deki oyların yeniden sayılması, Michigan ve Pennsylvania’da da oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açmıştı. Wisconsin ve Michigan‘da son kazanan Biden’dı. Son olarak Georgia Cumhuriyetçi Parti Başkanı David Shafer, Trump’ın kampanya ekibinin, eyaletinin Chatham bölgesindeki sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtığını duyurdu.

Biden: Kazanacağımızdan şüphemiz yok

Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden de başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde ikinci kez açıklama yaptı. ABD’de oyun kutsal olduğunu ve her oyun sayılması gerektiğini vurgulayan Biden, şunları söyledi: 

”Gidişattan umutluyum, sayım bittiğinde Senatör Harris ile kazanacağımızdan hiç şüphem yok. Bu yüzden herkesten sakin kalmasını istiyorum. Süreç işliyor, sayım tamamlanacak ve çok kısa sürede sonucu öğreneceğiz.”

Televizyon kanalları Trump’ın konuşmasını yarıda kesti

Donald Trump’ın, başkanlık seçimlerinde posta yoluyla kullanılan oyların sayımının devam etmesine rağmen seçimleri kendisinin kazandığını iddia etmesi, Amerikan medyasını rahatsız etti. Başkan’ın’yasadışı olmayan oyların sayılması halinde seçimi kendisinin kazandığını’ iddia ettiği konuşma, önemli tv kanallarınca yarıda kesildi; sunucular Trump’ı ‘düzeltti’.

MSNBC: söyledikleri gerçek dışı ve tehlikeli 

Başkan yazılı16 dakikalık konuşmasında bu iddialarını sıralarken, MSNBC kanalı yayını yarıda kesti. Kanalın sunucusu Brian Williams, “Burada yeniden, sadece ABD Başkanı’nı yarıda kestiğimiz değil, aynı zamanda onu düzelttiğimiz, tuhaf bir pozisyondayız” dedi. Williams, “Söyledikleri gerçeğe dayanmıyor ve bu, ülkemizin bulunduğu noktada tehlikeli” diye konuştu.

CNBC: İzin vermeyeceğiz, çünkü doğru değil

CNBC kanalında Trump’ı yayından alan sunucu Shep Smith de, “Bunu kesiyoruz çünkü ABD Başkanı’nın söylediklerinin büyük kısmı kesinlikle doğru değil. Bunun devam etmesine izin vermeyeceğiz çünkü doğru değil” dedi. Smith, Trump’ın bazı oyların yasadışı olduğuna dair iddialarına hiçbir kanıt sunmadığını ısrarla vurguladı.

1900 yılından beri en yüksek katılım

“ABD Seçimler Projesi” yöneticisi Florida Üniversitesinden seçim uzmanı Profesör Michael McDonald, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre seçimlerde 160 milyon oy kullanıldığını kaydetti.

Bu oranın ülkedeki seçmen kitlesinin yüzde 66,9’una denk geldiğine dikkati çeken McDonald, “Bu bir yazım hatası değil. 2020 başkanlık seçimi, 120 yılın en yüksek katılım oranına sahip oldu.” ifadesini kullandı. 1900 yılındaki başkanlık seçimlerine katılım kayıtlara göre 73,7 olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.