Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Trabzon’da maden tehdidine milletvekili tepkisi: ‘Halk buna izin vermez’

0
Trabzon

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon’un Araklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pazarcık ve Yeşilyurt Yılantaş yaylalarının maden işletmeciliğine açılmasına sert tepki gösterdi. Suiçmez, Araklı halkının bu duruma asla izin vermeyeceğini belirterek, “Yeter artık, Araklı’nın yakasından düşün!” dedi.

Suiçmez, mecliste yaptığı konuşmada, Trabzon’da en çok oy aldıkları ilçelerden biri olan Araklı halkının bu karara karşı ayağa kalktığını belirtti. 1998 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Araklı Pazarcık ve Yeşilyurt Yılantaş yaylalarının, Cumhurbaşkanı kararıyla Turizm Merkezi olmaktan çıkarılarak, siyaset ve ticaret rant çarkına teslim edildiğini ifade etti.

Araklı-Karadere Havzası’nın maden işletmeciliğine açılmasının tüm bölgenin yaşamına telafisi mümkün olmayacak zararlar vereceğini vurgulayan Suiçmez, bu projeye karşı Araklılı vatandaşların direneceğini ve doğanın maden şirketlerine peşkeş çekilemeyeceğini belirtti.

trabzon

Suiçmez’in açıklamaları, Trabzon’daki yaylaların maden işletmeciliğine açılmasına yönelik tepkileri bir kez daha gündeme taşıdı. Araklı Pazarcık ve Yeşilyurt Yılantaş yaylaları, 1998 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiş ancak 30 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bu statüden çıkarılmıştı. 1 Mart 2024 tarihinde ise bu yaylalar, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından düzenlenen ihale ile maden şirketlerine satıldı.

Trabzon’da stat ve hastane inşaat alanındaki deniz dolgusu çöktü
Madencilik Çalıştayı Raporu: Sermaye dünyanın altını üstüne getiriyor!

Suiçmez, bu projelerin sadece Araklı’yı değil, tüm Karadere Vadisi’ni olumsuz etkileyeceğini ve bölgenin turizm potansiyelini yok edeceğini belirtti. Yaylaların altın madeni için açılması, ekolojik dengeleri bozarken, yerel halkın geçim kaynaklarına da büyük zarar verecek.

Trabzon Araklı’da ne olmuştu?

Trabzon’daki Araklı Pazarcık ve Yeşilyurt Yılantaş yaylaları, 1998 yılında Turizm Merkezi ilan edildi. Ancak, 30 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bu statüden çıkarıldılar. Bu karar, yaylaların maden işletmeciliğine açılmasının önünü açtı ve 1 Mart 2024 tarihinde yapılan ihale ile altın madeni ruhsatları çeşitli şirketlere satıldı.

Yaylaların maden işletmeciliğine açılması, çevre savunucuları ve yerel halk tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Araklı-Karadere Havzası’nın doğal güzellikleri ve ekolojik dengesi, maden projeleri nedeniyle ciddi tehdit altında. Bu durum, bölgedeki turizm potansiyelini de olumsuz etkiliyor ve yerel halkın geçim kaynaklarını tehdit ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.