Toshiba Birleşik Krallık’taki nükleer santral projesini terk ediyor!

Cumbria’daki nükleer enerji santrali programı için alıcı bulamayan Japon teknoloji devi Toshiba, Birleşik Krallık’ta nükleer santral için kurduğu şirketi kapatma kararı aldı.

Toshiba, Moorside’daki NuGeneration Nükleer Santral Projesine ait iştirakin kapanmasından 125 milyon sterlin alacağını açıkladı.

Toshiba yönetiminin bu kararı İngiliz hükümetinin nükleer enerji çabalarına büyük bir darbe indirerek enerji politikasında büyük bir boşluk bırakacak. Zira nükleer enerji santrali tamamlandığında İngiltere’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini karşılaması bekleniyordu.

Nükleer yanlısı lobi grubu New Nuclear Watch Institute Başkanı ve eski Tory milletvekili olan Tim Yeo, konuyla ilgili olarak “Büyük hayal kırıklığı ve İngiltere nükleer enerji endüstrisinin yeniden canlanması umuduna karşı ezici bir darbe” açıklamasında bulundu.

Greenpeace İngiltere’nin direktörü John Sauven ise Moorside planının sona ermesinin hükümetin oynadığı nükleer kumardaki başarısızlığının temsili olduğunu söyledi.

Toshiba Perşembe günü düzenlediği yönetim kurulu toplantısı sonrasında, alıcı bulmakta zorluk çektiğini ve devam eden masrafların NuGeneration projesini sarstığını söyledi. Firma bugüne kadar proje için 400 milyon sterlini aşkın para harcamıştı.

Nükleer santral projeleri dünya genelinde uzun inşaat süreleri, işletim, atık, söküm süreçleri ve hesaplanamayan maliyetleri ile ciddi ekonomik risk teşkil ediyor.

Türkiye’de de 3 ayrı nükleer santral projesi bulunuyor. Mersin Akkuyu’da, Sinop’ta ve İğneada’da kurulması planlanan nükleer santrale karşı çevre örgütleri ve yurttaşlar toplumsal ve hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

2018 Dünya Nükleer Endüstri Durum Raporu önce “su”diyor!

Nükleer enerjiye karşı ‘temiz’ çözüm: Çatı paneli

Güney Afrika nükleer enerji yatırım planlarından vazgeçti!

Galler’de kurulması planlanan nükleer santral projesine karşı imza kampanyası

Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilir

 

(The Guardian, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR