EnerjiManşet

Tory hükümeti ‘kaya gazı serbestisi’ vaat ederken,hidrolik kırma operasyonlarına olan destek azalıyor

0

Karl Mathiesen tarafından The Guardian‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hilal Işık‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

YouGov anketi sonuçlarına göre geçtiğimiz 18 ayda kamuoyunun bu yöndeki karşıt görüşü %29’dan %43’e artmış olmasına rağmen muhafazakârların vaadi ulusal parkların altı da dâhil olmak üzere, hidrolik kırma projelerini hayata geçirmek.

Hidrolik kırma, basınçlı sıvı ile kaya kırma yöntemine verilen ad. Günümüzde sıklıkla kaya gazı(shale gas) çıkarma yöntemi olarak kullanılıyor.

YouGov anketi sonuçlarına göre Birleşik Krallık’ta hidrolik çatlatma operasyonlarına destek son 18 ayda %32’ye düştü. Fotoğraf: Leon Neal/AFT/Getty Images

Muhafazakârların yeni enerji bakanı, Liberal Demokratların “şeyl serbestisi” engelinin ortadan kalktığını ifade ederken, araştırma sonuçlarına göre Birleşik Krallık’ta kamuoyunun hidrolik kırma operasyonlarına yönelik karşıt tutumu artmaya devam ediyor.

Göreve atanmasından bu yana verdiği ilk röportajda The Sunday Times’a konuşan Amber Rudd, söz verdikleri gibi kaya gazı çıkarımını artırmak ve yasanın hidrolik kırıcıların ulusal parkların altına inmesine izin verecek şekilde değiştirilmesi çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.

Ancak Gazete tarafından yapılan YouGov araştırması, kırma operasyonlarına desteğin son 18 ayda %12 lik düşüşle, %32’ye azaldığını gösteriyor. Karşıt görüş ise %29’dan %43’e yükselmiş durumda.

Sizce İngiltere kaya gazı çıkarımına başlamalı mı, yoksa başlamamalı mıdır?

shale2

Hidrolik kırmaya olan kamuoyu yaklaşımı

Rudd ayrıca hükümetin niyetinin kıyıdaki rüzgâr çiftliklerine yönelik devlet yardımlarını rafa kaldırmak ve yerel halkın rüzgâr çiftlikleri kurulumunda son sözü söylemelerine izin vermek olduğunu söyledi.

Rudd, Sunday Times’a “Bu durum kıyı rüzgâr çiftliklerine daha fazla devlet desteğinin olmayacağı ve yerel halkın desteğini almamış daha fazla kıyı rüzgâr çiftliğine izin verilmeyeceği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Günümüzde rüzgâr çiftlikleri kurulumu hakkında son kararı devlet plancıları veriyor. Ancak hükümet, bir kamu istişaresi yürüterek bu konuda gücü yerel yönetimlere devredecek.

Rudd, rüzgâr çiftliklerine kişisel bir antipatisinin bulunmadığını dile getirerek “Kişisel olarak, rüzgâr çiftliklerini görmekten büyük zevk alıyorum” şeklinde konuştu. “Ancak bu konuda karar kesinlikle yerel yönetimlere bırakılmalı”.

Ancak yerel yönetimler, devletin bu sektörü tamamen fosil yakıtlardan elde edilen enerji ile rekabete soktuğu rüzgâr çiftliklerine yönelik devlet desteğini kaldırması kararını veto etme hakkına sahip değiller. Yenilenebilir enerji yandaşı gruplar bu kararın, sektörü tam anlamıyla öldürmek anlamına geldiğini ifade ediyor.

YouGov araştırması, halkın %24’ünün rüzgâr tribünü sektörüne izin verilmesi ancak teşvik verilmemesi gerektiğini düşünmesine rağmen, halkın büyük çoğunluğunun rüzgar tribünlerinin artırılmasını desteklediğini ortaya koydu. Anket, katılımcıların devlet desteğini teşvik olarak görüp görmedikleri konusunda ise bir sonuç içermiyor. Eğer görüyorlarsa hükümetin devlet yardımını kesme konusunda halkın desteğini aldığını söylemek mümkün.

Devletin kıyı rüzgar tribünlerine yönelik politikası ne olmalı?

Hidrolik kırmaya olan kamuoyu yaklaşımı

Hidrolik kırmaya olan kamuoyu yaklaşımı

Ancak açık deniz tribünleri, halkın %58’lik bir oranı devletin sektöre desteği lehine görüş vermesiyle kalpten destek görüyor. Bu görüş Pazartesi günü Rudd’un İngiltere’nin ilk açıkdeniz tribünlerinin güney açıklarına kurulacağını açıklamasıyla destek buldu.

Brighton ve Worthing kıyılarına inşa edilecek olan 400 MW kurulu güce sahip Rampion rüzgâr çiftliğinin 450 kişiye iş imkânı yaratırken her yıl 600.000 ton Karbondioksit tasarrufu sağlaması bekleniyor.

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Karl Mathiesen

Yeşil Gazete için çeviren: Hilal Işık

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.