Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Tortum’da ilahi komedya. Hes’çiler mahkemelik ama mahkemelerden “istemezük”

0

Erzurum’un Tortum ilçesi Ödük Vadisi Bağbaşı Beldesi’ndeki HES’in doğaya vereceği tahribat nedeni ike HES’çi şirket çalışanları aleyhine açılan davanın bugünkü duruşması görüldü.

paylaşmak için tklynz / click for to save

Dava’nın seyri hakkında bilgi almak için Bağbaşı Beldesi sakinleri adına davayı üstlenen avukatlardan Eşber Yağmurdereli ve Mehmet Horuş ile görüştük.

Mehmet Horuş’un duruşma ile ilgili aktardıkları Türkiye’de adalet sisteminin düştüğü trajikomik demenin bile az kaçacağı durumun kısa bir özeti gibiydi.

Horuş, “Bu, Türkiye’de “çevre kanununa muhalefet”ten açılan ilk dava”

Avk. Mehmet Horuş

Erzurum Ağır Ceza’da görülen davanın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden avukat Mehmet Horuş, “Bugün ülkemizde ilk defa savcılar, “çevre kanununa muhalefet” etmek suçlaması ile dava açtılar” şeklinde konuştu.

Bundan önce çevre ile ilgili davaların Sulh Ceza Kanunun 81. Maddesinde yer alan ve “Çevreye karşı işlenen suçlar”dan açıldığını belirten Horuş, şimdi ilk defa “çevre kanununa muhalefet”ten dava açılmış olmasının mahkemeler arasında bir bilinmezlik durumu yarattığını söylüyor.

Daha önce aynı konuda Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava için “görevsizlik kararı”nın verildiğini, bugün Asliye Ceza Mahkemesi’nin de davanın kendisi ile ilgisi olmadığı gerekçesi ile “görevsizlik” kararı verdiğini vurgulayan Horuş, “Bu davada ÇED (Çevre Etki Değerleme) raporunun usülsüz çıkartıldığı, hafriyat yapılan alan ile ilgili verilen değerlerde hata olduğu saptaması bulunuyo” diyerek şimdi mahkemelerde  bu konunun, ayrı bir suç unsuru olup olmadığının da tartışıldığını belirtiyor.

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nin hangi mahkemenin davaya bakması gerektiği konusunda karar vermesini beklediklerini ifade eden Mehmet Horuş, durumu”Hes’çileri çevre suçu işledikleri için mahkemeye çıkarmayı başardık ama hangi mahkemenin onları yargılaması gerektiği konusunda takıldık” sözleri ile özetliyor.

Konu ile ilgili bir önceki haberimiz

yesilgazete.org/blog/2013/07/09/ozel-haber-tortumda-devran-degisti-simdi-mahkemeye-cikma-sirasi-hesci-sirket-calisanlarinda/

Haber: Alper Tolga Akkuş / #anavarrza

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.