Ekolojik YaşamManşet

Toprak Ana (Terra Madre) Günü etkinliği 10 Aralık’ta Salt Beyoğlu’nda

0

Uluslararası Slow Food hareketi, gıda topluluklarının ve üretim geleneklerinin çeşitliliğini görünür kılmak amacıyla, her 10 Aralık günü bir kutlama tertip ediyor. 2009 yılından bu yana ve küresel boyutta ancak yerel imkanlar ve farklılıklarla kutlanan bu etkinliğin adına da Toprak Ana Günü (Terra Madre Day) diyor.

24

Fikir Sahibi Damaklar, Bu yıl SALT Beyoğlu Açık Mutfak’ta 10 Aralık günü saat 19:00’da başlayacak bu etkinliğe vakti olan, muhabbete aç ve açık herkesi davet ediyor. Etkinlik sırasında  tarhana çorbasının eşlik edeceği masada Sarıkeçililer‘in imalatı keçi peyniri ve pide de paylaşılacak.  Ayrıntılı bilgiyi facebook etkinlik sayfasından almak mümkün.

Geleneksel gıda üretim biçimlerinin, yerelliğin, üretimde ve paylaşımda gizli ve birleştirici olan muhabbetin ve gazegenin bekasında ortak oluşun idrakı ve yüceltilmesi amacını taşıyan bu kutlama, Türkiye’nin Slow Food topluluklarınca her yıl renkli etkinliklerle gerçekleştirilmekte.

Sarıkeçililer (Foto: Naime Sürenkök)

Sarıkeçililer (Foto: Naime Sürenkök)

Bu yıl da İzmir’den İstanbul’a, Bodrum’dan Şile’ye pek çok noktada etinlikler düzenleniyor. Biz, İstanbul’da Fikir Sahibi Damaklar’ın gerçekleştireceği Toprak Ana kutlamasının COP21 ile iç içe kurgulanmış içeriği ile ilginizi çekeceğini düşündük.

Bültenlerinden paylaşıyoruz:

“Tarihi bir kırılma anındayız. Gezegenimizin bekası tehdit altında. Küresel İklim Değişikliği’nin etkilerini sadece değişen yağış rejimi ya da ardın ardına kırılan sıcaklık rekorlarıyla değil, yokolan türler, yangınlar, afetler, savaşlar, kıtlık ve ölümü göze alarak gerçekleşen göçlerle de görür noktaya geldik. Sayıca bu gezegenin baskın türüyüz. Diğer türlerle kıyaslandığımızda hatta, işgalci noktasındayız. Sorumluluğumuz aşikar. Fosil yakıta bağımlılığımızdan, gıda üretim biçimlerimiz ve sucul hayata karşı hoyratlığımızla gezegenimizin sürdürülebilirliğine zararımız artık değil bir günde, bir yılda, bir asırda dahi onarılamayacak boyutta. Kitle örgütleri ve her katmandan çevreci hareketlerin gözü kulağı Paris’te, COP 21’den çıkacak kararı bekliyorlar. Elbette hükümet yetkililerinin bu 21. toplantıda bağlayıcı bir karar almaları ve bu kararı uygulamada fevkalade bir niyet göstermeleri en büyük dileğimiz.

Slow Food’un İstanbul’da yapılanmış birliği Fikir Sahibi Damaklar olarak bu günü, gezegenimize hala en yakın olan, gezegenimizin fısıltısını en iyi duyan, gezegenimizin dilini en rahat konuşanlarıyla yan yana gelmeyi istedik.

Bu yıl Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği başkanı Pelvin Çoban Savran’ı misafir ediyoruz kutlamamıza. Küresel iklim değişikliğinin Sarıkeçililer’ce nasıl izlendiğini; göçer ve kadın olmanın bugünkü dünyamızda karşılığını; keçileri, gündelik yaşamı ve miras aldıkları kadim yaşam bilgisinin korunup korunamadığını konuşacağız. Nar Çiftliği kurucusu Nardane Kuşçu ve Fikir Sahibi Damaklar’ın kurucusu Defne Koryürek’in de hazır bulunacağı etkinlikte “yeter” kavramı üzerine odaklanabilmeyi umuyoruz.

Ardından da tarhana çorbasının eşlik edeceği masamızda Sarıkeçililer’in imalatı keçi peyniri ve pide paylaşacağız. SALT Beyoğlu Açık Mutfak’ta 10 Aralık günü saat 19:00’da başlayacak bu etkinliğe vakti olan, muhabbete aç ve açık herkes davetlidir.”

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.