Medya-İnternet

Toplumsal Tarih’den Gezi sayısı

0

Tarih Vakfı tarafından yayımlanan Toplumsal Tarih dergisi Temmuz ayında Gezi Parkı sayısıyla çıktı. Gezi direnişi vesilesiyle Taksim, Gezi Parkı ve Topçu Kışlası konularına tarihsel ve politik olarak değinen yazıları ön plana çıkaran dergide Aydan Çelik’in çizgileri de kapakta yer alıyor.

Toplumsal Tarih’in Gezi direnişi sayısında Nuran Yıldırım, III. Selim döneminde Beyoğlu Süvari Topçuları Kışlası’nda bulunan askerler için yaptırılan Osmanlı ordusunun ilk hastanesi olan Topçular Hastanesi’ni tanıtırken, Ahmet Tonak, ressam Yüksel Arslan’ın Kapital’den esinlenen arture’lerinden yola çıkıyor ve Gezi Parkı’ndaki süreci, devletin kamuyu mülksüzleştirerek özel sermayeye servet aktarmasına karşı bir direniş olarak ele alıyor.

Doğan Çetinkaya, Gezi Parkı’na polis müdahalesi sonrasında yaşanan olayları değerlendiriyor ve direnişi 1845 Berlin, 1968 Paris ve 2011 Kahire olaylarıyla da ilişkilendirerek tarihsel bir analiz sunuyor. Ozan Torun ise, yıkılması gündemde olan İnönü Stadyumu’nun tarihini ve simgelediği değerleri öne çıkarırken, yıkımın planlandığı günlerde başlayan direnişe taraftar grubunun verdiği destek ve bu desteğin ardındaki dinamikleri ortaya koyuyor.

Toplumsal Tarih’in Temmuz sayısında ayrıca Işık Tamdoğan, Fatih Yeşil, Zafer Toprak, Beno Kuryel, Klara Volarić, Mete Tunçay ve Fahriye Dinçer, Zerrin İren Boynudelik’in çeşitli konulardaki yazıları da yer alıyor.

Her ay olduğu gibi Edhem Eldem “L’Illustration’dan Seçmeler”, Emel Seyhan ise “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” isimli köşeleriyle Toplumsal Tarih’in 235. sayısında yer alıyorlar.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.