Doğa Mücadelesi

Tonyalılar mücadelelerini meclis kapısına taşıdı

0

Tonyalılar, duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün diye mücadelesini TBMM önüne taşıdı. Bölge halkı Erdoğan Bayraktar’ı istifaya çağırdı.

Trabzon Tonya’ya kurulmak istenen çimento fabrikası ve taşocağına karşı mücadele yürüten bölge halkı, Tonya Çevre Platformu’nun çağrısıyla seslerini Ankara’ya taşıdı. Sabah erken saatlerde Güvenpark’taki YKM önünde bir araya gelmeye başlayan Tonyalılar, Halkevleri, ÖDP, EMEP ve HDK temsilcileri ile CHP ve BDP’li milletvekillerinin de desteğiyle TBMM Dikmen Kapısı’na yürüdü.

Üniversitelilere polis saldırısına tepki

Tonyalıların meclis kapısına geldiği sırada eylem yapan Genç-Der üyesi 10 öğrenci, polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. Öğrencilerin gözaltına alınışını son anda gören bölge halkı, “Öğrenciye uzanan eller kırılsın” sloganlarıyla polise tepki gösterdi.

‘Duymayan kulaklar duysun’

Meclis önündeki basın açıklamasını Tonya Çevre Platformu Sözcüsü Av. Nedim Şenol Çelik okudu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı bölgelerine davet ettiklerini fakat bakanın gelemediğini söyleyerek söze başlayan Çelik, “Gelmediler ve basın yoluyla bizi suçladılar. Tonyalıların haklı tepkisini önemsemediler, yok saydılar. Biz de Ankara’ya, onların yakınına geldik ve meclis kapısından sesleniyoruz. Tonya’nın sesini duymayan kulaklar duysun” dedi.

Bakan istifaya çağrıldı

Ormandan yüz binlerce ağacın kesilmesine, su kaynaklarının yok olmasına neden olacak projelere ilişkin bilgiler veren Çelik, hükümetin vatandaşlara hizmet etmekle yükümlü olduğunu hatırlattı. Erdoğan Bayraktar’ın sessizliğinin neden olduğunu da soran Çelik, projeye karşı çıkanların seslerinin kesilmek istenmesine, halkın yok edilmesine yönelik açıklamaların suç olduğunu belirtti ve bakanın istifasını istedi.

‘Siz vazgeçmedikçe biz de vazgeçmeyeceğiz’

Gözlerini para hırsı bürümüş, kişisel kazançlardan başka şey düşünmeyenlerin bölge halkının doğayla iç içe olduğunu unutmamasını ifade eden Tonyalılar, “Bizler can derdindeyiz. Siz vazgeçmedikçe biz de vazgeçmeyeceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Platformdan bir heyet basın açıklamasının ardından TBMM Çevre Komisyonu üyesi BDP Milletvekili Erol Dora ve Ertuğrul Kürkçü eşliğinde meclise geçti. Bu sırada dışarıda bekleyen kitle de horon tepti.

(sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.