ManşetEkoloji

TOD: 11 Kasım fidan dikimi için uygun değil, fidanların yaşama şansı düşecek

0
Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da bu yıl ‘Geleceğe Nefes’ etkinliğinin düzenleneceğini duyurması üzerine Türkiye Ormancılar Derneği açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “2019 yılında olduğu gibi 2020 yılı da oldukça kurak ve sıcak geçmiş olup ülkenin önemli bir bölümünde fidanlar kış uykusu olarak adlandırılan döneme henüz girmemiştir. 11 Kasım tarihinde farklı coğrafi bölge ve yüksekliklerdeki toprakların dikim için uygun olup olmayacağı henüz belli değildir” denildi.

Aynı günde rekor kırmak hedefiyle aceleyle fidan dikilmesinin hatalı uygulamalara yol açabileceği belirtilen açıklamada “Bu durum fidanların yaşama şansını düşürecektir. Sonrasında gerçekleştirilecek tamamlama dikimleri ise dikim maliyetlerini artıracak, bu durum belki de binlerce insanın emeklerinin boşa gitmesiyle sonuçlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

’29 Ekim ve 19 Mayıs arasında yapılmalı’

TOD tarafından yapılan açıklamada aynı günde milyonlarca fidan dikilmesi yerine her il için uygun dikim zamanlarının belirlenmesi, planlamanın buna göre yapılmasının daha iyi olacağı belirtildi.

Ayrıca fidan dikimlerinin  çocuklara, gençlere ve tüm topluma; ormanların özelliklerinin ve sunduğu hizmet ve fonksiyonların anlatıldığı şenlik havasındaki organizasyonlarla yapılmasının daha anlamlı olacağı söylendi.

Açıklamada “Bu kapsamda 29 Ekim ve 19 Mayıs tarihleri arasında olmak üzere soğuk yörelerde sonbaharda daha erken, ilkbaharda daha geç, sıcak yörelerde ise tam tersi olacak şekilde tüm öğrencileri kapsayacak etkinlikler yapılması tercih edilmelidir. Bu etkinliklerin sadece fidan dikimi konusuyla sınırlı kalmayarak, ormanların sağladığı ekosistem hizmetlerinin, orman yangınlarının, ormancılık uygulamalarının anlatıldığı festivallere dönüştürülmesi halinde toplumdaki orman sevgisi ve bilincinin arttırılmasına daha çok yarar sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

‘Bağışların şeffaf şekilde paylaşılması gerekir’

Ayrıca ormanların korunması, geliştirilmesi ve alanlarının genişletilmesine ilişkin Anayasal görevin 6831 sayılı Orman Kanunu gereği OGM’ye verildiğinin ve bu amaçla bu kuruma bütçe ayrıldığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘Geleceğe nefes’ kampanyası kapsamında toplanan bağışların orman ekosistemlerimizin artmasını sağlayacak şekilde öncelikle yeni orman tesisi çalışmalarında kullanılması gerekmektedir. Tartışmalara meydan verilmemesi için de bağışlarla oluşan kaynağın ve harcamaların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması son derece önemlidir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.