Türkiye

TMK mağduru çocuklarla sil baştan

0

Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, TMK mağduru çocukların Yargıtay’dan dönen dosyaları sonucu çocuk mahkemelerinde yeniden yargılanacak olmalarına tepki gösterdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, SES ve Eğitim Sen şubeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Destek Merkezi, Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Toplumsal Barış için Psikologlar Girişimi gibi örgütler adliye önünde basın açıklaması yaptı.

‘Çocukların yeniden yargılanıyor olması kamu vicdanını zedeliyor’

Kurumlar adına açıklamayı okuyan Sarmaşık Derneği Diyarbakır Şube Üyesi Müge Tuzcuoğlu, tahliye olan çocukların yeniden yargılanıyor olmasının kamu vicdanını zedelediği gibi, çocuklarda, ailelerinde ve toplumda kaygı ve korku yarattığını, hukuka duyulan güveni sarstığını belirtti. Tuzcuoğlu, “Yeniden çocuk mahkemelerinde yargılanmaya başlayan bu çocuklar, tekrar cezaevine konulma endişesi taşımaktadır. Kamuoyu tarafından taş atan çocuklar veya TMK mağduru çocuklar olarak adlandırılan bu çocuklar, yaşanan bu kaygı verici süreçte umutsuzluk, korku, endişe içinde kalmışlardır. ” diye konuştu.

‘Hepimize büyük görevler düşüyor’

Tuzcuoğlu’nun ardından konuşan BDP milletvekili Altan Tan ise Başbakan Erdoğan’a tepki göstererek, “Başbakan da bir gelsin, bu sokakları gezsin bu çocukların geleceği ne olacak, eğitimleri ne olacak, ekonomik gelecekleri nasıl şekillenecek, en ufak bir hareketle büyüklere bile verilemeyecek cezalar verilince bu ülkenin geleceği nereye gidecek bunlara biraz kafa yorsun. Dünyaya nizam vereceğine kendi evini kendi bahçesini mutlaka düzeltmesi lazım. Bu çocukların hiçbirisi annelerinden doğduktan hemen sonra böyle bir psikolojiye girmediler. Bunların sebepleri yaşanılan travmalar, ağabeylerinin, amcalarının, teyzelerinin, kız kardeşlerinin yaşadıkları; köylerinin boşaltılması, talan edilmesi, büyük ekonomik sıkıntılar gibi sorunlar anlaşılmadan bu çocukların bugün ki psikolojik halleri de anlaşılamaz. Bu sorunlar ortadan kalkmadan bu çocuklara doğru düzgün bir gelecek de inşa edilemez. Hepimize büyük görevler düşüyor” ifadesinde bulundu.

(Yüksekova Haber)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.