Doğa MücadelesiManşetYerel

Tire’de köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı: Bu mücadeleyi kazanacağız

0

İzmir‘in Tire ilçesindeki Kartal Dağı Mevkii’nde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köylerinde Emerald Maden şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesinin ÇED süreci kapsamındaki Halkın Katılım Toplantısı bölge halkının itirazı sonucu yapılamadı.

Direnişe, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Tire’deki Kartal Dağı eteklerindeki Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı ve Akyurt köylerini içine alan 194 hektarlık orman arazisinde altı ayrı maden ocağı ruhsatlandırılmış bulunuyor.

‘Bu mücadeleyi kazanacağız’

İtirazlarını bir yıldan beri duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, bugünden itibaren direnişçilerini başlattıklarını ve bu mücadeleyi de kazanacaklarını kaydetti:

Bu projeye itirazımızı bir yıldan beri duyurmaya çalışıyoruz. Bu dağda Tanrı’nın yarattığı canlılar var. O canlıların da sözcüsüyüz. Sadece kendimiz için değil, o canlılar, doğa, hava, toprak için mermer ocaklarını istemiyoruz. Biz köylüyüz, tutanaklarda yazılı süslü lafları bilmeyiz. Biz bu toplantının yapılmasını istemiyoruz. Bugünden itibaren direnişi başlatıyoruz. Bu mücadeleyi kazanacağız çünkü ÇED dosyası benzer projelerden kes-yapıştır yöntemiyle alınan ifadelerle dolu ve çelişkili bilgiler içeriyor.”

Aydın, hukuki sürecin başlaması halinde de çelişkileri gözler önüne sereceklerini kaydetti.

Büyükkaleli 86 yaşındaki Gülser Ana ise, “Gelmesinler, istemiyoruz, çocuklarımızın yaşamını alacaklar, biz kendi kendimize yeteriz, bizi parayla kandırmasınlar, biz para pul istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.