ManşetKazdağları Günlüğü

TİP’e Kazdağları yanıtı: Etüt çalışmaları sürüyor, maliyet hesabı yapılacak

0
Türkiye İşçi Partisi (TİP) sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil‘in, Kazdağları’ndaki altın madeni için yapılan tahribatın rehabilitasyonunu soran önergesine yanıt geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Sözkonusu alanda etüt-proje çalışmalarının devam ettiğini, sahada dikim çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Kanadalı Alamos Gold şirketi, siyanür kullanarak altın aramak için 350 bin ağacı kesmiş ve bölgedeki toprağı da kazıyarak taşımıştı.  Büyük tepki uyandıran ve onbinlerce kişinin bölgeye giderek protesto ettiği maden çalışmasına karşı Kirazlı’da başlatılan çadır nöbeti 400 günü aşkın süre devam etmiş ve şirketin ruhsat süresi uzatılmamıştı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü de CİMER başvurusuna verilen yanıtta şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini ve bölgenin rehabilite edilmesi için planlamalara başlanacağını söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kadıgil’in rehabilite çalışmalarının ne zaman başlayacağına ilişkin sorusuna yanıtı şöyle oldu:

“Söz konusu alanda etüt-proje çalışmaları devam etmekte olup; üzerinde örtü olan alanlar korunacak, geri kalan alanda makinalı arazi hazırlığı (ekstevatör, dozer vb.) yapılarak saha dikime hazırlanacaktır. Dikim yapılacak alana bitkisel toprak serilecektir. Gerekirse koruma sıkıntısı bulunan alanlarda dikenli tel çit ihata ile koruma sağlanacaktır. Dikim çalışması sonrası da üç yıl süre ile ot alma, çapa, sürgün kontrolü ve tamamlama gibi bakım çalışmaları yapılacak olup, etüt-proje çalışmaları tamamlandıktan sonra maliyet hesabı yapılacaktır.”

Soru önergesindeki diğer hususlara ilişkin ise bakanlığın görev alanına girmediği belirtilerek yanıt verilmedi.

Kadıgil soru önergesinde şu ifadelere yer vermişti:

Alamosgold Inc’in Türkiye’de bağlı kuruluşu Doğu Biga Madencilik A.Ş.’ne ait Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artış ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Raporu ekinde yer alan İR: 82225 No’lu İşletme Ruhsatın süresi 13.10.2019 tarihinde dolmuştur. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya istinaden Doğu Biga Madenciliğe verilmiş izinler 27.10.2020’de geri teslim alınarak iptal edilmiş, saha bakanlık uhdesine geçmiştir. 13.10.2021 tarihinde sahada kalan konteynırların çıkarılması için verilen süre de dolmuş, saha şirket tarafından tamamen boşaltılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada sahanın orman vasfına tekrar kavuşması için rehabilitasyon çalışmaları ve bütçe görüşmelerine başlandığı yer almıştır. Fakat açıklamanın ardından bir yıl geçmesine rağmen, 347.815 ağacın kesilerek büyük bir tahribata uğrayan sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmektedir.”

‘Çalışmalar ne zaman başlayacak?’

Kadıgil, Bakan Pakdemirli’ye rehabilitasyon çalışmaları adına herhangi bir takvim oluşturulup oluşturulmadığını sormuştu:

  • Söz konusu alanda rehabilitasyon çalışmaları için herhangi bir takvim oluşturulmuş mudur? Çalışmalar ne zaman başlayacak ve ne zaman son bulacaktır?
  • Rehabilitasyon çalışmaları için ayrılan bütçe miktarı nedir?
  • Alamos Gold Inc’e ait olan ve ÇED olumlu kararı zaman aşımına uğrayarak geçerliliğini yitiren Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesinin bulunduğu sahanın maden ruhsat alanı dışına çıkarılması düşünülmekte midir?”

HDP’ye de şablon yanıt

Başlaması gereken rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun verdiği soru önergesine de aynı şablon yanıt gönderildi.

Bakanlığın yanıtında alanın doğal türlerinin karaçam, kızılçam ve meşe olduğu belirtildi; etüt-proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak rehabilitasyon sürecinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından takip edileceği kaydedildi.

Yanıtta başka herhangi bir detay ve bilgiye ise yine yer verilmedi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.