TürkiyeManşet

THK’nin 11 yangın söndürme uçağı bugün satışa çıkıyor

0

Altı ay önce kayyum atanan Türk Hava Kurumu’na ait uzun yıllar orman yangınlarını söndürme mücadelesinde kullanılmış 11 adet M-18 A/B Dromader uçağı bugün satışa çıkarılıyor. İhale usulüyle gerçekleştirilecek satışta aynı zamanda depoda bulunan malzemeler de satışa sunulacak.

11 adet uçağın ve adet taşınmazın satışına dair karar, 2 Nisan, 3 Nisan ve 5 Nisan tarihlerinde Resmi Gazete’de ilan edilmişti. Satılacak ürünlerin bedeli ise kararda belirtilmedi.

Mimarlar Odası: İhaleyi yargıya taşıyoruz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan satış kararına tepki göstererek “Covid 19 pandemisinde sağlık mücadelesi devam ederken yapılan bu ihale etik değildir, iptal edilmelidir. Türk Hava Kurumu mal varlıkları satılamaz” dedi.

Candan, satışların derhal iptal edilmesi ve kamu kaynaklarının yurt içinde kalması için ihalenin iptal edilmesi talebiyle süreci yargıya taşıdıklarını belirtti. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Halka ait öz varlıklarımız satılıyor ama Rusya’dan yine halkın vergileri oluşan kamu varlığımızdan savurganca harcamalar yapılarak yangın söndürme uçakları kiralama ihalesi yapılıyor. Kamu malımız elden çıkarılıyor.

Kurumun İçi boşaltılıyor, mal varlıkları, orman yangınlarını söndürmede kullanılan uçaklarının satışı Cumhuriyet kurumlarının içini boşaltarak ortadan kaldırmanın adımlarıdır. İhale acilen iptal edilmelidir.

‘Orman yangınlarının artacağı bir dönemde satılıyor’

Türk Hava Kurumu’nun Avrupa’nın en büyük Amfibiki Yangını Hava Söndürme Filosu’na sahip olduğu belirtilen açıklamada uçakların tam da orman yangınlarının artacağı bir dönemde satışa sunulduğu söylendi:

THK CL215 Bombardier yangın söndürme uçakları ile yurt içi ve yurt dışında, orman yangınları başta olmak üzere, kentlerde olası yangın durumlarında havadan yangın söndürme hizmeti veren uçakların satılması ile yangın söndürmede yeni bir talan ve peşkeş sürecinin başlayacağının mesajları veriliyor.

Yangın söndürme hava araçları ve ülkenin muhtelif yerlerinde bulunan onlarca THK taşınmazının satışa çıkartılması ülkeye ve kurucu değerlere ihanettir.

Karaca: Gelirin nereye harcanacağı açıklanmalı

Konuyla ilgili başka bir tepki de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’dan geldi. Karaca, açıklamasında “korona salgını devam ederken THK’nın malları neden satışa çıkarılıyor?’ diye sordu.

CHP’li vekil “THK’nın mallarının satışa çıkarılmasının nedeninin, ihale bedellerinin ve elde edilen gelirlerin nereye harcandığının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan THK ile ilgili her sürecin şeffaf yönetilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi şarttır” dedi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.