SağlıkDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

The Lancet raporu: Rus aşısının yapıldığı tüm gönüllülerde antikor gelişti

0

Saygın tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan raporda, Rusya‘da geliştirilen ‘Sputnik V’ adlı koronavirüs aşısının antikor üretimini sağladığı belirtildi. Aşının hakem değerlendirmesine tabi tutulduğu belirtilen raporda, Faz 1 ve Faz 2 klinik araştırmalarının sonuçlarına yer verildi.

Raporda, haziran ve temmuz aylarında 76 kişiyle gerçekleştirilen denemelerde, katılımcıların yüzde yüzünün antikor geliştirdiği  ifade edildi. Aşı çalışmalarında Ad26 ve Ad5 isimli adenovirüslerin kullanıldığı kaydedildi.

‘Uzun vadeli denemeler yapılmalı’

Her biri 38 sağlıklı yetişkinle gerçekleştirilen 42 günlük iki denemede de katılımcılarda ciddi yan etkilere rastlanmadığı aktarılan raporda şu ifadelere yer verildi: “Aşının Covid-19’u önlemek için uzun vadede güvenliğini ve etkisini kontrol etmek adına placebo karşılaştırması da dahil olmak üzere büyük ve uzun vadeli denemelerin yapılması gerekiyor.”

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından finanse edilen çalışmalar hakkında CEO Kirill Dmitriev ise sonuçların ‘Rus aşısının yüksek güvenlik ve etkinliğini doğruladığını ve eleştirenlere bir yanıt niteliğinde olduğunu’ dile getirdi. Dmitriev, geçen hafta başlatılan geniş çaplı denemelere üç bin kişinin katıldığını ve ilk verilerin ekim veya kasım ayında elde edileceğini söyledi.

Rusya iki seferde yapılan bu aşıyı ağustos ayında henüz herhangi bir veri yayınlamamışken veya geniş kapsamlı testler yapılmamışken lisanslayarak üçüncü faz aşamasına geçen ilk ülke olmuştu.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.