EkonomiManşet

TESK Başkanı : 2014’te AVM Sayısı 368’e yükselecek

0

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bedevi Palandöken, 333 olan alışveriş merkezlerinin sayısının (AVM) 2014’te 368’e çıkacağını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Palandöken, sıcak parayı gören büyük sermaye gruplarının perakende işine girerek esnafı işçi yapmak istediğine dikkat çekerek, “Şehir merkezleri artık doluyor, yer kalmadı. Anadolu’nun 24 ilinde henüz AVM olmaması yeni rotalarının bu iller olacağı aşikardır.” dedi.

AVM yatırımcılarının Anadolu’nun AVM’si olmayan şehirlerine göz diktiklerini vurgulayan Palandöken, “Geçen sene 60 milyar ciro yapan AVM’lerin 2014 yılında ciro hedeflerini 75 milyar lira olarak açıkladılar. Geçen 2012 yılının Kasım ayından 2013 yılının Kasım ayına kadar en büyük ciro artışı hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket ciroları bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 19 arttı. AVM’lere giden 1,6 milyar ziyaretçinin yüzde 63’ü alışveriş yapıyor. Ziyaret sırasında yapılan ortalama alışveriş tutarı ise 105 lira. AVM’lere giren vatandaş alışveriş yapmadan çıkamıyor” diye belirtti.

Palandöken, “Sıcak para yabancıları cezbettiği için şu ana kadar 15 milyar dolarlık AVM yatırımı yaptılar. Karları da yurt dışına çıkararak Avrupa’da ettikleri zararı ülkemiz üzerinden karşıladılar. AB’de uydukları kuralların burada olmamasını fırsat bildiler. Acilen Perakende Yasasının çıkarılması gerekmektedir” dedi.

CBRE : İstanbul, Avrupa’da en çok AVM inşa edilen şehir

ABD merkezli emlak ve yatırım danışmanlık şirketi CBRE’in 180 şehri kapsayan “AVM Gelişimi – Dünyada En Aktif Şehirler”  başlıklı değerlendirme raporuna göre İstanbul, Avrupa’da en çok AVM inşa edilen şehir olurken, dünyada ise 5’nci sırada yer aldı.

AYD : AVM’lerin sayısı özellikle son on yılda hızla arttı

unnamed

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) kayıtlarına göre, AVM’lerin sayısı özellikle son on yılda sayıları hızla arttı. 91 adet AVM’nin yer aldığı İstanbul’u 32 adetle Ankara, 18 adetle İzmir, 13 adetle Antalya, 9’ar AVM ile Kocaeli ve Bursa izliyor. Daha sonra 7’şer AVM ile Konya, Aydın ve Balıkesir, 6’şar AVM ile Tekirdağ ve Muğla, 5’er AVM ile Mersin, Kayseri ve Samsun, 4’er AVM ile Diyarbakır, Denizli, Adana, Manisa ve Eskişehir geliyor.

unnamed2

(Yeşil Gazete)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.