EnerjiManşetTürkiye

Termik santrallerle ilgili soru önergesine ticari sır olduğu gerekçesiyle cevap verilmedi

0

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, termik santrallerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi, “ticari sır” olduğu gerekçesiyle açıklanmadı.

Bülbül, Bakan Kurum’un yanıtına tepki gösterdi ve “Bunlar ticari değil, Bakan sırrı” dedi.

Bilgi verilmedi

Sözcü‘den Latif Sansür‘ün haberine göre, CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, özelleştirilen termik santraller hakkında santrallerin hangi iyileştirmeleri yapması gerektiği, ölçüm cihazlarının olup olmadığı ve sürekli emisyon ölçüm sonuçları için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Soru önergesine yanıt veren Kurum, termik santrallerin saldığı zararlı gazlar için yapılması gereken sürekli emisyon ölçüm verilerinin ticari sır olduğunu belirtti ve şu açıklamayı yaptı:

Termik santralleri bacalarında kurulu bulunan sürekli emisyon ölçüm sistemlerinden elde edilen ölçüm sonuçları Bilgi Edinme Kanunu’nun 23. Maddesi ‘Ticari Sır’ başlığında yer alan hususlar kapsamında değerlendirildiği için kamuoyu ile paylaşılamamaktadır.”

Bakan Kurum, ayrıca yatırım ve iyileştirmelerle ilgili de bilgi vermedi.

‘Nasıl ticari sır olabilir?’

CHP’li Süleyman Bülbül ise, Murat Kurum’un yanıtına tepki gösterdi ve çevresel risk oluşturan faaliyetlerin nasıl ticari sır olabileceğini sordu:

Yurttaşlarımızın yaşam alanları katlediliyor, salınan gazlar nedeniyle sağlıkları bozuluyor. İnsan yaşamını etkileyen, çevresel risk oluşturan faaliyetler nasıl ticari sır olabilir? Santrallerin ölçüm verileri ile ilgili kanunun hangi hususları kapsamında ticari sır olmuş Bakan bunu açıklamalı.”

‘Ticari değil, Bakan sırrı’

CHP’li Bülbül, sorularına yanıt alamadığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

Gönderilen yanıt sadece kağıt israfıdır. Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal, Zonguldak Çatalağzı, Manisa Soma, Orhaneli, Muğla Yatağan, Afşin B ve Çayırhan Termik Santrallerinde hangi yatırımların yapıldığı yanıtsız. Hangi santralin iyileştirilmesi tamamlandı, yanıtsız. Bu cevaplar Bakanlıkta var ama sır gibi saklanıyor. Bunlar ticari değil, Bakan sırrı.”

Bülbül, bazı santrallerde emisyon ölçüm sistemlerinin kurulu olmasına rağmen çalışmadığını da ifade etti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.