Doğa MücadelesiManşetYerel

TEMA Vakfı: Erzincan ve Tunceli’nin yüzde 52’si madenlere ruhsatlı

0

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı,  (TEMA) hazırladığı dördüncü dosyasında Erzincan ve Tunceli‘nin yüzde 52’sinin ve mera alanlarının yüzde 66’sının madenlere ruhsatlı olduğunu kaydetti.

Aynı açıklamada söz konusu veriler için “Haritalandırma çalışmaları Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen resmi verilere dayanmaktadır. İhale, araştırma ve işletme safhalarındaki ruhsatların tümünü içermektedir” açıklaması yapıldı.

TEMA Vakfı’nın önceki raporlarında Artvin‘in yüzde 71’inin, Muğla‘nın yüzde 59’unun, Kazdağları‘nın yüzde 79’unun madenlere ruhsatlı olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

‘AKP döneminde Türkiye delik deşik ediliyor’

BirGün‘den Gökay Başcan‘ın haberine göre, TEMA’nın son raporunu değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “AKP döneminde Türkiye delik deşik ediliyor” diyerek şu ifadeleri kullandı:

Ülkenin kaynaklarını beş müteahhite peşkeş çekenler, hazineyi doldurmak için gözlerini Anadolu’ya diktiler.

Biz AKP’nin artık bu talana son vermesini istiyoruz. İktidarı kaybeden AKP, memlekete kıyıyor. Bölgede mera alanlarının yüzde 66’sını maden şirketlerine peşkeş çekmişler. Ne bıraktılar geriye? Bu nasıl bir hırs, gözü dönmüşlük. Türkiye’yi parsel parsel maden lobilerine satıyorlar.”

‘Meralar, madencilik tehdidi altında’

Raporu değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da Türkiye’nin madencilik ruhsatlarının tehdidi altında olduğuna dikkat çekti:

TEMA Vakfı olarak toprağımızın, doğa ve tarım alanlarımızın, su varlıklarımızın ve kültürel değerlerimizin korunmasını talep etmekteyiz.

Ülkemizin bozkır, mera ekosistemlerinin içinde yer aldığı, ülkemizin hayvancılığının, bal üretiminin merkezi olan bölgede meraların 66’sı madencilik ruhsatlarının tehdidi altındadır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.