İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

TELE 1 beş günlüğüne karartıldı

0

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın bir programdaki sözleri nedeniyle TELE1’e daha önce uygulanmamış bir ceza olan beş gün ekran karartma cezası vermişti. Cezaya itiraz eden TELE1, mahkeme tarafından haklı bulunmuş ve ‘yürütmeyi durdurma kara‘ almıştı. RTÜK’ün başvurusu üzerine cezayı değerlendiren üst mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı kaldırdı.

RTük, kapatma kararına gerekçe olarak yayında toplumun ve kurumların dini inançlarının sorgulandığı ve Cumhurbaşkanı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na suçlayıcı ifadelerin kullanıldığı gerekçeleriyle, yapılan konuşmaların 6112 sayılı Kanunun 8/1/b maddesindeki yayın ilkelerinin ihlali olduğunu öne sürdü. 

RTÜK’ün CHP kontenjanından üyesi İlhan Taşçı, “Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek, tamamen kapatılacak” ifadelerini kullandı. Kanal izleyicilerinden destek isterken, sosyal medyada da çok sayıda kullanıcı tepkilerini dile getirdi. 

Uusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak.

RTÜK: Karar yargıya açık

RTÜK, Twitter hesabından, Tele 1 kanalına Üst Kurul tarafından verilen 5 günlük yayın durdurma cezasının uygulanmasına yaptığı açıklamada millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Kanun’a göre faaliyet gösteren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun kararlarının yargıya açık olduğuna vurgu yapıldı. 

Daha önce de TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Abdülhamid hakkındaki ifadeleri için RTÜK kanala ceza vermiş, sosyal medyada hedef olarak gösterilen Yanardağ, çok sayıda ölüm tehdidi almıştı. Yanardağ kapatma kararını sosyal medyadan “İşareti İçişleri Bakanı Soylu verdi’ diye yorumladı: 

You may also like

Comments

Comments are closed.