EkonomiManşetTürkiye

Tek yetkilinin Cumhurbaşkanı olduğu üç yeni şirket kuruldu: Şirketler, birçok yasadan da muaf

0

Cumhurbaşkanı kararı ile BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı ortaklığı olan Turkish Petroleum Overseas Company Limited (TPOC) tarafından, Kamu İhale Yasası‘nın da bulunduğu birçok yasanın uygulanmayacağı üç yeni şirket kuruldu.

Şirketlerin ortaklık yapısı, yeni şirket kurabilmesi veya ortak olabilmesi konularında tek yetkili ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhuriyet‘ten Mustafa Çakır‘ın haberine göre, söz konusu şirketlerden Ankara merkezli ve şirketin hakim ortağının BOTAŞ olduğu Turkish Petroleum International Anonim Şirketi‘nin sermayesi 11,7 milyar TL.

Yine Ankara merkezli ve hakim şirketin de BOTAŞ olduğu bir diğer şirket olan BOTAŞ International A.Ş’nin sermayesi 3,5 milyon TL.

Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center A.Ş’nin sermayesi ise 21,4 milyon TL. İstanbul merkezli bu şirketin hakim ortağı TPOC.

Şirketler, birçok yasadan muaf olacak

Birçok yasadan da muaf olacak şirketlerde, aralarında kanun hükmünde kararnamelerin de olduğu 11 yasa sayesinde bazı mevzuatlar ya kısmi uygulanacak ya da hiç uygulanmayacak.

Ayrıca, bu şirketler Kamu Kuruluşlarının Yurtdışındaki İhalelere Katılması Hakkında Yasa‘ya tabi olmadan yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösterebilecek.

Tek yetkilinin Cumhurbaşkanı olduğu şirketler hakkında Harcırah Yasası, Taşıt Yasası, Devlet İhale Yasası, Kamu İhale Yasası, Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası, Türk Ticaret Yasası’nın bazı hükümleri ve bazı kanun hükmünde kararnameler uygulanmayacak.

‘Şirketlere geniş bir hareket serbestisi sağlanıyor’

Yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun‘a dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

Bu yasanın 9. maddesi ile Doğalgaz Piyasası Yasası’na ‘şirket kurulumu ve devir’ başlıklı yeni bir madde eklendi. Yeni şirketler de bu maddeye göre kuruldu. Bu şirketler en geç 6 ay içerisinde yurtdışındaki şirketlerin her türlü haklarını, taşınırlarını, taşınmazlarını, gemilerini, taşıtlarını, personelini devralabilecek. Şirketlere geniş bir hareket serbestisi sağlanıyor, denetim dışına çıkarılıyor.”

Taşeronlaştırmanın söz konusu olduğunu kaydeden Türkyılmaz, “TPOC ve Turkish Petroleum International Company’nin (TPİC) TPAO ile ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bir taşeronlaştırma var. Oysa bunlar ana şirkete yani TPAO’ya bağlı olsunlar” ifadelerini kullandı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.