TED konferanslarına uğruyor musunuz?

http://www.ted.com/

İnternette geçirdiğiniz zamanın ne kadarını bir konuşma dinlemek için harcıyorsunuz? Eğer TED’le yeni tanışıyorsanız bu süre artacak demektir.

TED, internetin aslen facebook ve twitter’dan önce bilgi paylaşımı için olduğunu hatırlatan sitelerden biri. Yaymaya değer fikirler sloganıyla 20 yılı aşkın bir süredir konferans dizileri düzenleyen TED, ismini Technology, Entertaintmet, Design (Teknoloji, Eğlence, Tasarım) sözcüklerinin baş harflerinden alıyor.

İlk kez 1984’te Richard Saul Wurman tarafından kurulan TED, 1990’dan bu yana aralıksız olarak konferanslar düzenliyor. Al Gore, James Hansen, Bono, Jane Goodall gibi starların yanı sıra ismi bilinmeyen, ama ilginç araştırmaları, işleri veya fikirleri olan kişilerin California’da verdiği, en fazla 20 dakikalık konferanslar, iyi bilmediğiniz, hatta hiç aklınıza gelmeyecek konularda son derece ilginç konuşmaları, 2006 yılından bu yana vakit geçirmeden web sitesinde yayınlıyor.

Konferanslara davetli izleyiciler katılabiliyor. Tabii internet bu kısıtı ortadan kaldırıyor. Ele alınan konular bilim, sanat ve teknolojinin çeşitli alanlarından seçiliyor. Temalara göre örneklere baktığımızda halen TED sitesinde daha yeşil bir gelecek konusunda 117, cesur tahminler, sert uyarılar teması altında 165, gıda konusunda 23, zihnin işleyişi konusunda 138, öğrenme konusunda 85, doğa konusunda 126, yoksulluk konusunda 97, inovasyonla ilgili 223, savaş ve barışla ilgili 67, dil konusunda 59 konuşma var. Toplam 47 tema altındaki binden fazla konuşmanın tamamına buradan erişebilirsiniz.

TED’in en iyi yanlarından biri de yaygın bir çeviri-altyazı ağı kurmuş olması Çok sayıda konmuşmanın Türkçe altyazısını da bulmak mümkün. Bunun için yapmanız gereken şey istediğiniz konuşmayı izlerken ekranın sağ altındaki altyazılar bölümünden dili seçmek. Ayrıca Türkçe altyazısı olan konuşmaların bütününe, bu sayfadan ulaşmanız mümkün.

TED konferansları, uzun ve dağınık konuşmalardan sıkılanlar için de ilaç gibi. Konferanslar, kısa zamanda çok ve anlamlı şeyin nasıl söyleneceği konusunda örnek oluyor.

Size bayram hediyesi olarak TED konferanslarından bir klasik sunalım. Primatolog Sue Savage-Rumbaugh’un bonobolarla yaptığı çalışmaları anlattığı 2004 tarihli olağanüstü konuşmayı aşağıda Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

İyi bayramlar!

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR