TBB’den iklim kriziyle mücadeleye ilişkin açıklama: Bir politika belgesi oluşturulmalı

Türkiye Barolar Birliği, faaliyetlerinde karbon salımını en aza indirmek için çalışmalar yaptıklarını ve iklim kriziyle mücadelede atılması gereken adımları hızlı ve doğru bir şekilde atmak için istekli olduklarını ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği‘nin (TBB) internet sitesinde Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu adına Avukat Gökhan Candoğan imzasıyla “İklim Değişikliği ile Mücadelenin Hukuki Alt Yapısına İlişkin Açıklama” başlıklı bir yazı yayımlandı.

Açıklamada, iklim krizi konusunda alınacak yönetimsel karar ve süreçleri oluşturmak ve takip etmek için yeni bir kurumsal yapının zorunluluk olduğu kaydedildi.

‘Bir politika belgesi oluşturulmalı’

İklim kriziyle ilgili dünyada yapılan çalışmalara değinilen açıklamada, Türkiye’nin de bir eylem planı belirlemesi gerektiğine işaret edildi:

Bugün Türkiye’nin karşılaştığı sorunun mevcut, bilinen çözümleri, kurum ve ilkeleri geçersiz kıldığını düşündüğümüzde; ulusal bir katılım ve mümkün olan en büyük oydaşlıkla bir büyük buluşma gerçekleştirilerek bir politika belgesi oluşturulması, bir eylem planı belirlenmesi ve iklim değişikliği olgusu temelinde alınacak bütün
yönetimsel karar ve süreçleri oluşturmak ve takip etmek üzere yeni bir kurumsal yapı tesisi kaçınılması mümkün olmayan bir zorunluluk olarak görülmektedir.”

‘Katkı vermek için istekli ve gönüllüyüz’

Açıklamada, uzmanların bilgi ve görüşleri doğrultusunda atılması gereken adımları hızlı, doğru ve hukuk devletine uygun bir şekilde atmak için istekli olunduğunun da altı çizildi:

İklim değişikliğini hiç gündeme getirmeden, hatta yok sayarak, yönetimi suçlamak da, kendi sorumluluk/yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini sorgulamaksızın bütün suçu iklim değişikliğine atmak da yersiz, karşı karşıya kaldığımız sorunun büyüklüğü karşısında manasız tepkilerdir. Türkiye ve Dünya için büyük resme odaklanmamız gerekmektedir.

Türkiye Barolar Birliği olarak, işin esasına dair değerlendirme ve tartışmaları uzmanlarına bırakmak, uzmanların bilgi, deneyim ve görüşleri doğrultusunda atılması gereken adımları hızlı, doğru ve hukuk devletine uygun bir şekilde atmak adına gerekli tüm düzenlemelerin oluşturulmasına katkı vermek için istekli ve gönüllü olduğumuzu, bir kez daha buradan tüm Türkiye’ye ifade etmek isteriz.”

Karbon salımını azaltmak için çalışmalar

TBB, karbon salımını en aza indirmek için neler yapabileceklerine dair bir arayış içinde olduklarını da belirtti:

Bu işin hepimize bir sorumluluk verdiğinin kabulü ile TBB tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden kaynaklı karbon salınımlarını en aza indirmek için neler yapabileceğimize dair bir arayış sürecinde olduğumuzu, hem karbon salınımlarını azaltmak hem de mevcut salınımların güvenli bir şekilde depolanabilmesi için ağaç dikme etkinliklerini sürekli hale getirmek için Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’muzun çalışma yapmakta olduğunu bildiririz.

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR