ManşetTürkiye

TBB: Mesleğimiz tehdit altında, Avukatlar Günü’nü kutla(ya)mıyoruz

0

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 5 Nisan Avukatlar Günü’nü “kutla(ya)mıyoruz” diyerek karşılaştıkları sorunlara dikkat çekip çözümleri sıraladı. TBB tarafından yapılan açıklamada, yargı bağımsızlığına, avukatlara yönelik şiddete, insan onuruna yakışmayan avukatlık ücretlerine ve adalete erişimin önündeki engellere değinildi.

“Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız” sözlerinin yer aldığı TBB açıklamasında yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanmamasının yargıya güven ve hukuka inancı azalttığına ve avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz.”

‘Şiddet karşısında avukatları yalnız bırakmayacağız’

Avukata yönelik şiddete de değinilen açıklamada “Avukata yönelik şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekânların sınırlarını aşarak meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi” denildi. Açıklamada şu sözler dile getirildi:

“Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız.”

‘İnsan onuruna yaraşır bir ücret’

Avukatlık ücretlerine ilişkin olarak ise ücretlerin insan onuruna yaraşır şekilde, avukatın sarf ettiği emeğin ve üstlendiği sorumluluğu karşılamadığına değinilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Ücret tarifelerinde olması gereken artışları, ödemelerin zamanında yapılmasını sağlayacağız.”

Kamu avukatları, ek gösterge ve hukuk fakültesi kontenjanları

Kamu avukatlarının ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorununun hala çözülmediğine değinilen açıklamada, “Baroları kamu avukatlarının meslek örgütü haline getirecek, sorunları çözeceğiz” denildi. Hukuk fakültesi kontenjanlarına ilişkin olarak ise şu ifadelere yer verildi:

“Hukuk fakültesi kontenjan ve sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan artırılması, avukatlık mesleğinde nitelik kaybına sebep oluyor. Üniversite giriş sınavında hukuk fakültesi barajının yükseltilmesini sağlayarak meslekteki niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz.”

Bağlı çalışan avukatlar ve stajyer avukatların çalışma koşulları

Bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük haklarının kanuni bir statüye; stajyer avukatların eşit nitelikteki diğer hukuk mesleklerinin stajyerleri ile eşit koşullara sahip olmadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar aktarıldı:

“Bağlı çalışan avukatların emek mücadelesini sahipleneceğiz. Stajyer avukatların önündeki kanuni engellerin kaldırılmasını sağlayacağız.”

Adalete erişim önünde avukatlar ve yurttaşlar için ekonomiye, mekâna ve zamana dayalı engeller bulunduğuna da değinilen açıklamada “Adalete erişimin önündeki engelleri kaldırmak için yetkili makamlarla kurulacak kesintisiz iş birliği ile çözümleri birlikte hayata geçireceğiz” denildi. Son olarak açıklamada Çoklu Baro Kanunu ile meslek örgütlerinin bölündüğü belirtilerek baroların TBB’de birleştirileceği ifade edildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.