ManşetHayvan Hakları

Tazmanya açıklarında 270 balina karaya vurdu

0

Tazmanya açıklarında 270 balina karaya vurdu. Balinaları kurtarmak için çalışma başlatan Avustralya‘dan kurtarma ekipleri balinaların en az üçte birinin öldüğünü duyurdu. Geri kalan balinaları kurtarmak için çalışmalar ise devam ediyor.

BBC’nin aktardığına göre balinaların kıyıya vurmasına sebep olan faktör ise bilinmiyor. Bölgede balinaların karaya vurması yaygın olarak gözüküyor ancak bu boyuttaki bir karaya vurma olayı en son yaklaşık 200 balinanın toplu halde karaya vurduğu 2009 yılında gerçekleşmiş.

Balinaların çoğu ulaşması zor bölgede

Pazartesi günü geç saatlerde olayın yaşandığı bölgeye ulaşan Tazmanya Deniz Koruma Programından kurtarma ekipleri Macquarie Heads boyunca üç grup balina buldu.

Memelilerin yaklaşık 200’ü bir tekne rampasının yanındaki bir kum havuzunda yıkanmıştı, diğer 30’u ise birkaç yüz metre uzakta bulundu. Ocean Beach boyunca iç kesimlerde ise 30 tane daha bulundu.

Balinaların çoğu “nispeten erişilemeyen” yerlerde bulunuyor ve bu durum kurtarıcılar için zorluk yaratıyor.

Bir kısmı yeniden yüzmeye başladı

Yaklaşık 40 eğitimli kurtarıcıdan oluşan bir ekip Salı sabahı, hayvanları kum havuzundan derin sulara itmek için ekipman kullanarak az sayıda balinayı “yeniden yüzdürmeye” başladı.

Vahşi yaşam biyoloğu Dr. Kris Carylmon, bölgede gazetecilere verdiği demeçte, bunun kuvvetli akıntıya karşı bir meydan okuma olabileceğini söyledi. Manevraya yardımcı olmak için teknelerin kullanılabileceği belirtildi.

Yetkililer, yeterli yardımcıları olduğunu söyleyerek halkı olay yerinden uzak durmaya çağırdı.

Balinalar neden kendileri kıyıya vurur?

Bilim insanları, sebebin genellikle bilinmediğini söylüyor. Avustralya ve Yeni Zelanda çevresinde, farklı türden balinalar her yıl bin hayvan büyüklüğünde topluluklarla mevsimsel göçler gerçekleştiriyor.

Araştırmacılar, balinaların her zaman bir lideri takip ettiklerini ve güçlü sosyal bağlarının tüm grupların kendilerini karaya vurmasına neden olabileceğini söylüyor.

2018’de Yeni Zelanda’da, ülkenin doğu kıyısındaki ayrı kıyılarda bir hafta boyunca 200’den fazla pilot balina hayatını kaybetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.