DoğaEkolojiManşet

Tavas ormanları mermere boğuluyor

0

Denizli’nin Tavas ilçesindeki Yukarıboğaz Mahallesi’nde tamamı orman arazisi olan alana kurulması planlanan mermer ocağı için Valilik “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. En önemli geçim kaynağı Tavas Ovası’nda yapılan tarım faaliyetleri olan ilçe sakinleri tarım arazilerinin de üzerine kurulması planlanan mermer ocağına tepki gösterdi.

Kaç ağaç kesileceği belli değil

Proje bedeli 920 bin TL olan ocağı, Anka Doğaltaş Madencilik İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi işletecek. Orman ve tarım arazilerinin bulunduğu 99,96 hektarlık alanda, yılda 8 bin metrekare civarında bitkisel toprağın sıyrılması planlanıyor. Kesilecek ağaç sayısının belirtilmediği proje tanıtım dosyasına göre açık işletme yapılacak. Ocakta yıllık 64 bin 800 ton blok ve moloz mermer üretimi planlanıyor.

Proje sahasının bir kilometre uzağında yer alan Gümüşdere Mahallesi’nde yaşayanlar projeye tepki gösterdi. Denizli’de 72 mermer ocağı bulunduğunu, toz ve gürültünün bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini anlatan mahalle sakinleri şunları söyledi: “En önemli geçim kaynağımız tarım. Mermer ocakları nedeniyle tarım faaliyetlerinde verim sürekli düşüyor. Yıllardır ilçe göç veriyor. Ekonomik olarak geçinemeyen ilçe sakinleri iş bulma umudu ile başka yerlere göç ediyor. Bizler artık mermer ocağı istemiyoruz.”

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.