EkolojiManşet

Tatlısu balıklarını fotoğraflayarak koruyabilirsiniz

0

bioblitz

Dünyanın dört bir yanından insanlar, kim olursa olsun, oltacı, fotoğrafçı, öğrenci ya da doğayı seven sıradan bir insan, herkes bu projeye katılabilir. Doğal yaşam alanlarında görüntülediğiniz tatlısu balığının fotoğrafın, nerede ne zaman gördüğünüz gibi bilgilerle projenin websitesine yüklüyorsunuz . Bu kadar!

Daha sonra balık taksonomisi konusunda uzman gönüllüler de fotoğrafı yüklenen bu türleri tanımlayıp doğruluyor ki veri, araştırma çalışmaları için geçerli hale gelebiliyor. Siz de böylelikle tatlısu balıklarının ve sulak alanların korunmasına önemli bir katkı sağlıyorsunuz.

Gördüğünüz balığın resmini çekmek ve yüklemek ne işe yarayacak?

Photographing fish (c) Joerg Freyhof

Fotoğraf: Joerg Freyhof

Gönüllüler tarafından sisteme yüklenen bu bilgiler sayesinde, biliminsanları yeni türler tanımlayabilecek, IUCN Kırmızı Liste’de yer alan tehlike altındaki türlerin yok olma riskini değerlendirebilecek, istilacı türlerin izini sürebilecek, Yaşam Ansiklopedisi (Encyclopedia of Life) gibi kanallardan kolayca erişilebilir olmasını sağlayacak.

Küresel Tatlısu Balıkları Bioblitzi kapsamlı bir tatlısu balıklarını koruma projesi. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) bağlı Tatlısu Balıkları Uzman Grubu (FFSG) ve Uluslararası Sulak Alanlar Kurumu güçlerini WWF, Conservation International, FishBase gibi önemli örgütlerle birleştirerek bu küresel girişimi 2 Şubat 2014’te başlattı.

Tatlısu balıklarını fotoğraflamak ve tanımlamak neden önemli?

29 Global-Freshwater-Fish-BioBlitz-logo

Projenin ilan edilmesi için özellikle 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü seçildi çünkü Ramsar Sözleşmesi Genel Sekreteri Christopher Briggs’in de açıkladığı gibi sulak alanlar ve tatlısu balıkları arasında güçlü bir ilişki var: “Ramsar Alanlarının dörtte üçünden fazlası tamamen ya da kısmen tatlısu alanlarından oluşuyor ve bunların %30’undan fazlası önemli balık türlerinden dolayı Ramsar Alanı ilan edilmiş durumda” Briggs’e göre sulak alanlarda ne kadar çok tür tanımlanırsa alanlar o kadar iyi yönetilir  dolayısıyla bu proje sulak alanların geleceği için çok önemli.

Conservation International’dan Kıdemli Başkan Yardımcısı Will Turner’a göre üçte biri nesli tükenme riski altında olan omurgalılar içinde, aşırı avlanma, kirlilik, habitat kaybı ve bölünmesi, istilacı türler ve iklim değişikliği gibi nedenlerle en kritik tür balıklar olabilir.

“Her geçen gün sayısı artan 15.000 tür tatlısu balığı ilgili çalışmak oldukça büyük bir iş. Her yıl ortalama 300 yeni tür tanımlanıyor. Dolayısıyla daha iyisini başarmamız için gözlemleri yapacak ve kaydedecek, alanda olan daha fazla insana ihtiyacımız var” diyen FFSG Küresel Başkanı Dr Richard Sneider’a WWF’nin kıdemli tatlısu balıkları koruma uzmanı Michele Thieme’den destek geliyor: “Bu işi yalnız yapmaktansa  tüm dünyayı bu işin içine dahil ediyoruz.”

Proje, Küresel Amfibiler BioBlitzi’nden (KAB) hareketle geliştirildi.  KAB ile 2 sene içinde 1500 yeni takson kayıt altına alındı, hatta yeni bir tür bile keşfedildi.

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.