ManşetEnerjiTarım-Gıda

Tarımsal üretimde yenilebilir enerji için kooperatif önerisi

0

Troya Çevre Derneği, kooperatifler aracılığıyla yenilenebilir enerji üretmek için bir yol haritası hazırladı. Yenilenebilir enerjinin özellikle tarımsal üretimde verimli bir şekilde kullanılabileceğinin vurgulandığı raporda, Çanakkale ili örneği üzerinden bunun yönetmeliğe uygun bir şekilde nasıl gerçekleştirilebileceği adım adım anlatıldı.

Nüfusun yüzde 34’ü tarım sektöründe

Çanakkale, tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. İlin sahip olduğu arazilerin yüzde 33’ünü işlenebilir araziler oluşturuyor. Bölgenin temel geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık.  Faaliyet gösteren tarımsal işletme sayısı 48.402 adet olmakla birlikte yalnızca 22.084 adedi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı. Toplam nüfusun ise yüzde 34’ü tarım sektöründe çalışıyor.

Güneş enerjisi ve tarım

Tarımsal üretim açısından oldukça verimli olan bölge aynı zamanda güneş, rüzgar, dalga ve akıntı, jeotermal ve biyo yakıt ile enerji üretimi açısından da oldukça elverişli.  Elde edilen elektrik de tarımsal üretimi güçlendirmek için kullanılabiliyor.

Güneş enerjisi yalnızca elektrik üretme amaçlı değil su ısıtma, sebze kurutma, seracılık ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar için de kullanılabiliyor. Çalışmada, Çanakkale ilinin yıllık ortalama güneşlenme süresi ile üretilebilecek elektrik miktarları ise şu şekilde verildi:

Çalışmada, sulama yapılması için kullanılacak pompalama sistemlerinin elektriğinin tarımsal sulama sisteminin yanına kurulacak olan 5-10 arası güneş paneli ile sağlanabileceği belirtiliyor. Bu panellerin ise tarımsal üretim yapılan açık araziler yerine bölgeye yakın başka bir verimsiz arazide veya bir çatı sisteminde kurulması çok daha sağlıklı olduğuna yer veriliyor.

Rüzgar enerjisi ve tarım

Dünya Rüzgar Enerjisi Birliği’nin hazırladığı rüzgar verimliliği haritasında Ege bölgesi ve özellikle boğazların olduğu bölgeler, en verimli istikrar ve potansiyele sahip bölgelerden biri. Raporda Çanakkale ilinde işletilen rüzgar enerjisi santralleri ise şu şekilde sıralandı:

Raporda daha çok küçük kapasitelerde hizmet veren rüzgar güllerinin, şebekeye uzak veya kendi elektriğini üretmek isteyen çiftliklerde ve özellikle de sulama için pompalama sistemlerinde kullanılabileceği belirtildi.

Uygulanacak adımlar

Troya Çevre Derneği yenilenebilir enerji sistemlerinin kooperatifler aracılığıyla yönetmeliğe uygun bir şekilde kurulması için gerekli adımları ise şu şekilde sıraladı:

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.