İklim KriziManşetTarım-Gıda

TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel: Çiftçilerin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalı

0

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, tarımın iklim krizinden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine vurgu yaptı.

Yüksel, çiftçilerin iklim krizine adaptasyonunun sağlanması gerektiğine işaret etti.

İnsan kaynaklı ortaya çıkan iklim krizi nedeniyle meydana gelen şiddetli kuraklıklar, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara yol açıyor.

‘İleride bunun sıkıntısı daha fazla görülecektir’

AA‘da yer alan habere göre, kuraklığın yanı sıra don, dolu gibi felaketlerin de hem üreticiyi hem tüketiciyi zor durumda bıraktığını kaydeden Yüksel, şu açıklamalarda bulundu:

Akdeniz havzasındaki ülkelerin iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkileneceği gerçeği, bilimsel verilerle de kanıtlanmıştır. Son yıllarda, kuraklığın yanı sıra don, dolu ve sel felaketlerinin etkileri, tarımsal üretimde meydana gelen verim kayıpları hem üreticileri hem de tüketicileri zor durumda bırakmaktadır. İleride bunun sıkıntısı daha fazla görülecektir.”

‘Çiftçilerimizin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalı’

Yüksel, araştırmalar, meteorolojik veriler ve modellemelerde iklim krizinin etkileriyle risk değerlendirmelerine daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çiftçilerimizin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalı, üretim ve hasat teknikleri, yeni iklime göre gözden geçirilmeli, yeni üretim planı ve modeli oluşturulmalı. Bu üretim planı ve modeli bir an önce bitirilmeli, çiftçilerimiz bu modele göre eğitilmeli ve desteklenmelidir.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.