DoğaEkolojiManşet

Tarım ilaçları Brezilya’da üç ayda 500 milyondan fazla arıyı öldürdü

0

Dünyada toplu arı ölümleri artarken, Brezilya’da geçtiğimiz üç ayda 500 milyondan fazla arının hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Sebebi ise Avrupa Birliği tarafından yasaklanan tarım ilaçlarının ülkede hala kullanılması.

Brezilya‘dan gelen haber arılarla ilgili kimyasal tarım ilacı tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Ülkenin güney eyaletlerinde yılın ilk aylarında yarım milyar arının öldüğü, ölümlerin tarımda kullanılan ve kanserojen içeren kimyasallar ve bunların yol açtığı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiği belirlendi. İçeriğinde neonicotinoid ve fipronil gibi kimsayal tarım ilaçları arılara zarar verdiği gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından Nisan ayında yasaklanmıştı. Brezilya Fedeal Bölgesi Arıcılık Derneği Başkanı Alberto Bastos “Tüm bu arı ölümleri zehirleniyor olduğumuzun bir işareti” dedi.

BBC’nin haberine göre, Rio kentindeki Grande do Sul Arıcılık Derneği Başkanı Aldo Machado’nun binlerce arısı 48 saatten kısa bir sürede apis mellifera hastalığı semptomları göstererek öldü. Machado Sağlıklı arılar ölü arıları kovandan temizlemeye başlasa da kısa sürede onlara da hastalık bulaştı ve kitleler halinde ölmeye başladılar” diye konuştu.

Tarım ilacı kullanımı 26 yılda yüzde 770 arttı

Bloomberg’de yer alan habere göre de Brezilya Tarım Bakanlığı ülkenin hektar başına kullanılan tarım ilacında dünya genelinde 44’üncü sırada olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Brezilya’da tarım ilacı kullanımı 1990 yılından 2016 yılına kadar geçen sürede yüzde 770 arttı. Greenpeace de Brezilya’da kullanılan tarım ilaçlarının yaklaşık yüzde 40’ı ‘aşırı zehirli’ ve yüzde 32’si Avrupa Birliği’nde yasaklanmış kimyasallar olduğunu açıkladı.

Öte yandan hükümet bu yıl rekor düzeyde yeni kimyasal tarım ilacına onay verdi. Bunun sebebi ise çevrecilere göre tarım sektörünün toplam ekonominin yüzde 18’ini oluşturan Brezilya’da ‘tamamen siyasal’.

2018’de 15 bin 18 tarım ilacı zehirlenmesi

Brezilya Sağlık Bakanlığı 2018 yılında 15 bin 18 tarım ilacı nedeniyle zehirlenme vakası olduğunu belirtmiş ve bunun muhtemelen gerçekleşenin altında bir rakam olduğunu aktarmıştı. Yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun göreve başladığı ocak ayından bu yana hükümet rekor düzeyde tarım ilacının kullanımına izin verdi. Geçen yıla göre yüzde 27 artışla 290 tarım ilacına izin verilen ülkede kongrede beklemekte olan bir yasa tasarısının standartları daha da gevşeteceği öngörülüyor. Tarım ilaçları için lisans alan şirketler arasında Brezilyalı Cropchem ve Ouro Fino gibi yerel şirketlerin yanı sıra Syngenta, Monsanto, BASF ve Sumitomo gibi devler de bulunuyor.

Brezilya’nın sağlık denetimi otoritesi Anvisa’nın en son gıda güvenliği raporuna göre ülke alınan örneklerin yüzde 20’sinde izin verilen düzeylerin üzerinde tarım ilacı veya izin verilmeyen tarım ilaçlarına rastlandı. Birçok ülkede yasak olan ve Brezilya’nın en çok satan glifosat adlı tarım ilacı kimyasalının ise bu testlere dahil bile edilmediği belirtiliyor.

Soya fasülyesi toplarken hastalandılar, bir yıldır çalışamıyorlar

30 yaşındaki Andresa Batista, Mart 2018’de ülkenin başkenti Brasilia’da soya fasülyesi toplamaya gittikleri bir gün bayılarak hastaneye kaldırılan 40’dan fazla kişiden biri. O gün farklı hastanelere kaldırılan 40’tan fazla çiftçi tarım ilacı nedeniyle ciddi bir zehirlenme yaşadı ve Batista aradan bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hala çalışabilir durumda değil, görme yetisinde yüzde 30 kayıp var, yeme bozuklukları yaşıyor, ilaç almadan tuvalete gidemiyor ve cildi şişmeden güneşe çıkamıyor.

Doktorlar ise Batista’nın hangi tarım ilacından zehirlendiğini belirleyemiyor. Dupont do Brasil S.A. Batista’ya ve diğer çalışanlara 13 biner dolar tazminat ödemiş.

Türkiye’de üç pestisit yasaklandı

Türkiye’de ise 150 binden fazla insanın imzası, karar alıcılarla yapılan görüşmeler, bilimsel raporlar, videolar, sivil toplum kuruluşlarıyla atılan ortak adımlar geçen yılın Aralık ayı sonunda sonuç verdi. Arı sağlığına doğrudan tehdit oluşturan ve tarımda kullanılan üç kimyasal madde (Clothianidin, Imidacloprid, Thiamethoxam) belli bir takvimle Türkiye’de de yasaklandı.

Arılar için de çare: Yeşil alan

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF), daha önce yerleşim için kullanılmış olan ama artık kullanılmayan bölgelerin arılar için sığınaklara dönüştürülebileceğini belirtiyor. WWF’ye göre şehirleşme arttıkça, arıları korumak için şehirlerdeki yeşil alanların da artırılması gerekiyor. Bazı araştırmacılar polen taşıyan böceklere yaşam alanı sunan doğal yaşam dostu çiftçilik ve bahçeciliğin de olumlu etkisi olabileceğini söylüyor. Ancak çevre örgütlerinin hemen hepsi, asıl hayati önlemin, zararlı tarım ilaçlarının yasaklanması olduğunda hemfikir.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.