ManşetSivil Toplum

Tarihçi Vangelis Kechriotis’i kaybettik

0
Vangelis Kechriotis

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Tarih Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Vangelis Kechriotis hayatını kaybeti. Kechriotis, bir süredir yakalandığı amansız hastalıkla mücadele ediyordu.

Vangelis Kechriotis

Vangelis Kechriotis

Zamansız kaybı derin üzüntü yaratan Vangelis Kechriotis için 28 Ağustos Cuma günü saat 11:00’de Boğaziçi Üniversitesi’nde bir tören düzenlenecek. Vangelis Kechriotis, aynı gün Ortaköy Ayios Fokas Kilisesi‘nde düzenlenen merasimin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu üyesi ve Danışma Kurulu üyesi olan ve Yeşil Gazete’de de sık sık görüşlerine yer verdiğimiz Vangelis Kechriotis’in ölümünün ardından dostları sosyal medyada üzüntülerini paylaşmaya başladılar.

Ferdan Ergut (ODTÜ öğretim üyesi ve Yeşiller Sol PM Üyesi) “Vangelis’i kaybettik! Çok iyi bir tarihçiydi; EDP’de ve YSGP’de yoldaşımdı. Ama hepsinden önemlisi dostumdu. Bir kere tanımış olanın, hayat boyu unutamayacağı bir insanı kaybettik bugün. Çok üzgünüm; çok… Sevgili eşi Ceyda’nın, tatlı kızı Rana’nın, hepimizin başı sağolsun…”

Dilek Özkan (Tarihçi, Yeşil Gazete yazarı): “Boğaziçi Tarih Bölümünün en değerli hocalarından Vangelis Kechriotis’i bu sabah kaybetmişiz. Sevgili tez hocam, benim üzerimde ne çok emeğiniz var, ne kadar çok şey öğrendim sizden. İnanılmaz bir üzüntü içersindeyim. Başımız sağ olsun.”

Aslı Tunç (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi): “Boğaziçi Üniversite’nde çalışan ünlü tarihçi Vangelis Kechriotis’i bugün kaybettik. Pırıl pırıl bir beyine çok erken bir veda…”

Fehim Caculi (Yeşiller Sol PM üyesi): “Değerli Dostumuz Vangelis Kechriotis bizleri terk etti:( Eksildik, boşluğun büyük olacak!”

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden yapılan açıklamada da “Partimizin kurucu üyesi, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, tarihçi Vangelis Kechriotis’i kaybettik. Acımız çok büyük. Hepimizin başı sağolsun.” dendi.

Vangelis Kechriotis, 1969 yılında Atina’da doğdu. Lisans eğitimini Atina Üniversitesi’nde  Felsefe ve ayrıca Tarih ve Arkeoloji fakültelerinde tamamladı. Essex Üniversitesi Tarih ve Karşılaştırmalı Çalışmalar Bölümü’nden Karşılaştırmalı Tarih alanında master derecesi aldı. 1994-1995 akademik yılında  Alexandros Onassis Vakfı bursuna layık görüldü.  Doktorasını Atina Üniversitesi’nde  ‘1897-1912 yıllarında İzmir’deki Yunan-Ortodoks Toplumun Kültürel Temsiliyeti ve Siyasi Aktiviteleri’ konusu üzerine yaptı. Bu çalışmayla Foundation of the Hellenic World tarafından bursa değer bulundu. 2002’de Leiden Üniversitesi Türkiye Çalışmaları programına kaydoldu. 2005 yılında Lieden Üniversitesi’nde ‘The Greeks of Izmir at the end of the Empire a non-Muslim Ottoman Community between autonomy and Patriotism’ başlıklı doktora tezini tamamladı.

2008-2009 yılları arasında ‘The Responses of Non-Muslims in the Port- cities of the Ottoman Empire to the Second Constitutional Period’ başlıklı çalışmasıyla Fellow of Europe in the Middle East-The Middle East in Europe araştırma bursunu aldı. 2011 senesinde ise konuk araştırmacı olarak Princeton Üniversitesi’nde ‘Hellenic Studies’ üzerine çalıştı.

Kültürel tarih, düşünce tarihi, son Osmanlı dönemi üzerine çok sayıda araştırması ve makalesi  olan  Kechriotis’in başlıca ilgi alanlarını ise siyasi ve kültürel tarih,  Hıristiyan ve Yahudi topluluklar, Balkanlar, milliyetçilik, liman şehirleri, emperyal ideoloji konuları oluşturmaktaydı.

Kechriotis, Osmanlı İmparatorluğu’nda Rum toplumunun farklı veçheleri ve dinamikleri üzerine de çalışmalar yapmaktaydı. Türk ve Yunan milliyetçiliklerinin kalıplaşmış algılarının eleştirisi üzerinden geç Osmanlı toplumunda birarada yaşamın imkân ve ufku meselelerini irdelemekteydi. İzmir’in toplumsal tarihine önemli katkılar sağladı.
(Yeşil Gazete, Radikal, Başlangıç Dergi)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.