Diyarbakır’ın tarihini anlatan On Gözlü Köprü’de büyük bir ihmal yaşanıyor. Köprünün 2 ayağının toprakla doldurulup oturma alanı halinde getirilmesi tepkilere neden oluyor. Diyarbakır Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü bakanlık izni olamadan bilgi vermezken İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise konuya ilişkin tutanak tutulduğunu ve yetkili kurumlara iletildiğini belirttiler.
Güneydoğu Express’den Sedat Irmak’ın haberine göre Diyarbakır tarihine ışık tutan ve 2008 yılında alınan kararla araç trafiğine kapatılarak restore edilen On Gözlü Köprü çevresinin yeşillendirilmesi nedeniyle büyük bir turizm cazibe merkezi haline getirilmişti.
Diyarbakır dışından gelenlerin görmeden gitmedikleri bir yer haline gelen tarihi On Gözlü Köprü, özellikle hafta sonları kent insanının akın ettiği tarihi mekan alanına dönüştü. Bu yoğunluk kaçınılmaz olarak köprünün çevresinde çay bahçelerinin de açılmasını beraberinde getirdi.
10 gözlü, 8 gözlü oldu
Yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “Diyarbakır İli Dicle Vadisi, Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Yapım İşi” çerçevesinde On Gözlü Köprü’nün etrafında ve Kırklar tepesinde çalışmalar sürerken, daha önce su akışı sağlanan köprünün her iki ucundaki ayakların hangi amaçla toprakla doldurulduğu bilinmiyor.
Duruma tepki gösteren vatandaşlar köprünün iki ayağının çay bahçesi işletmecileri tarafından toprakla doldurularak bu hale getirmesine anlam veremediklerini yetkililerin görevini yapmaya bu kıyama son vermeye davet etiklerini belirttiler.
Diyarbakır Eğitimsen 1 Nolu Şube Yürütme Kurulu Üyesi ve ekoloji aktivisti Zülküf Güneş de twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma dikkat çekerek, “Tarihi 10 gözlü köprü artık 8 gözlü! Dicle vadisi diye yürütülen proje ile köprünün her iki taraftan birer gözü toprak ile dolduruldu…” mesajını paylaştı.
Tarihi 10 gözlü köprü artık 8 gözlü! Dicle vadisi diye yürütülen proje ile köprünün her iki taraftan birer gözü toprak ile dolduruldu… pic.twitter.com/SDZKgJCQ3w
— Zülküf Güneş (@zulkufgunesh) 13 March 2017
Konuyla ilgili olarak Güneydoğu Ekspres’in telefonla ulaştığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il Müdürlüğü yetkilileri Bakanlık izni olmadan basın yayın organlarına bilgi vermeyeceklerini belirtti. Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise On Gözlü Köprü’de yaşanan tarih kıyımına ilişkin gerekli tutanaklar fotoğraflı bir şekilde Valilik, Sur Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesine belirtildiği en kısa sürede gereğinin yerine getirilmesini beklediklerini söylediler.
HDP’li belediyeler izin vermemişti
Öte yandan KHK’lerle kayyum atanması öncesi Diyarbakır Büyükşehir belediyesi söz konusu bölgede yapılara müsaade etmeyerek köprünün suretinin bozulması sebebiyle yapıları yıkmıştı.
(Güneydoğu Ekspres, Yeşil Gazete)