DünyaKadınManşet

Taliban Sözcüsü: Müzik yasak, kadınlar uzun yolculuklara erkek eşlikçisi olmadan çıkamayacak

0
NATO‘nun ülkeyi terk etmesinden sonra Afganistan‘da kontrolü yeniden ele Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, The New York Times gazetesine yaptığı açıklamalarda Afganistan’daki kadınların uzun vadede günlük rutinlerine dönebileceğini,  ancak iki günden uzun yolculuklar için yanlarında bir erkek olması gerekeceğini söyledi. Sözcü, “İslam’da müzik yasak” diyerek yeni dönemde kamuya açık alanda müzik çalınamayacağını belirtti.

Batı medyasına ilk demecini veren Taliban Sözcüsü Mücahid, yeni dönemde ülkedeki hayatın nasıl olacağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Geleceği inşa etmek ve geçmişte yaşananları unutmak istiyoruz” ifadesini kullandı.  Taliban’ın muhalifleri intikam amacıyla aradığı ve 20 yıl önce olduğu gibi kadınları baskı altına alacağına ilişkin endişeleri ise reddetti.

‘Militanlar kadınlara nasıl davranacağının eğitimini almalı’

“Afganistan’da çalışan kadınların güvenliklerini sağlamak için uygun sistemler kurulana kadar evde kalmaları gerektiğini” söyledikten hemen sonra konuşan Mücahid, Taliban militanlarının kadınlara nasıl davranılacağına ilişkin gerekli eğitimi alması gerektiğini söyledi.

Kadınların uzun vadede günlük rutinlerini “özgürce” gerçekleştirebileceğini öne süren ve evde kalmak zorunda kalacakları, yüzlerini kapatmaları gerekeceğine ilişkin endişelerini “temelsiz” olarak niteleyen Mücahid,  dışarı çıkarken yanlarında bir erkek olması zorunluluğunun ise “iki günden daha uzun yolculuklar için geçerli olduğunu” bildirdi.

Mücahid, “Eğer okula, ofise, üniversiteye ya da hastaneye gidiyorlarsa yanlarında bir erkeğin eşlik etmesine gerek yok.”

‘Müzik yasağını iknayla kabul ettireceğiz’

Taliban sözcüsü,  yeni dönemde müziğin yasak olacağını şu sözlerle aktardı: “Müzik İslam’da yasak ancak bunu insanlara baskı yoluyla değil, iknayla kabul ettirmeyi düşünüyoruz”

Mücahid, ülkeden sadece gerekli belgelere sahip Afganların ayrılmasına izin vereceklerini şöyle anlattı: “Gerekli belgelere sahip olmayan kişilerin gitmesine izin verilmeyeceğini söyledik. Gittikleri ülkeler için pasaporta, vizeye ihtiyaçları var. Eğer belgeleri geçerliyse onlara ne yaptıklarını sormayacağız. “

Sözcü, Taliban’ın geçmişte ABD ve NATO misyonları için çalışmış kişilerin peşine düştüğüne ilişkin haberleri ise yalanladı.

Mücahid’in yeni yönetimde Enformasyon ve Kültür Bakanı olması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.